Tekst objavljen: 01.04.2017 16:01        


Narodna banka Srbije saopštila je da je odgovorna za stabilnost finansijskog sistema i zaštitu korisnika finansijskih usluga, ali da nije nadležna za pitanje aktiviranja hipoteka niti može da utiče na to kada će i da li će ona da bude obustavljena. 

Aktiviranje hipoteke nije u nadležnosti NBS

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva objavilo je da je zatražilo od NBS da donese hitne mere kojima bi se sprečilo aktiviranje hipoteka kod kredita u švajcarskim francima.

"Povodom poslednjih saopštenja u javnosti kojima se od NBS zahteva donošenje hitnih mera kod kredita u švajcarskim francima, podsećamo da je NBS još u februaru 2015. godine, u granicama svojih nadležnosti, donela Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti", navode iz centalne banke Srbije.

Dodaju da je NBS time u kratkom roku, nakon tada neočekivane odluke Centralne banke Švajcarske da ukine donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka na jedan evro, usvojila rešenja kojima se pomaže građanima da prevaziđu teškoće u otplati kredita u švajcarskim francima.

NBS podseća da je u februaru 2015. propisala četiri modela aneksiranja ugovora o kreditu, a uvažavajući principe pravne sigurnosti, tržišnog poslovanja i odgovornosti svih tržišnih učesnika za preuzete obaveze.

Odluka je, kako navode, doneta radi očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije, adekvatnijeg upravljanja rizicima banaka, kao i radi bolje zaštite korisnika finansijskih usluga, koji su primarno bili pogođeni negativnim posledicama aktuelnih kretanja na međunarodnim deviznim tržištima.

Tom Odlukom je regulisano i postupanje banaka u vezi sa jednostranim povećanjem neodredivih elemenata promenljive kamatne stope - bez obzira na stranu valutu u kojoj je kredit indeksiran - i to na način da se ukupan iznos novčanih sredstava koji su banke naplatile po ovom osnovu uračuna u prevremenu otplatu kredita.

Samo po tom osnovu su banke vratile korisnicima kredita oko 5,13 milijardi dinara, ističu iz NBS.
Podsećaju takođe da je NBS u maju 2013. dala i preporuku bankama čiji je cilj bio da se korisnicima kredita u "švajcarcima" u naredne tri godine omogući otplata nižih rata kredita, i to tako da se razlika između svake stvarne i umanjene rate odlaže na period od tri godine i na tako odloženo potraživanje se ne obračunava kamata, .

"Ističemo i da su nadležnosti i odgovornosti NBS precizno definisane. Narodna banka Srbije odgovorna je za stabilnost finansijskog sistema i zaštitu korisnika finansijskih usluga, a kada je u pitanju odluka o aktiviranju hipoteke, nije i ne može da utiče kada će i da li će ona da bude obustavljena".

Na opreznost u postupanju, kako se dodaje, svakako navode i činjenice da su u zemljama u okruženju čija se "gotova" rešenja nekritički nude, pokrenuti postupci ocene ustavnosti tih rešenja ili međunarodni sudski sporovi kojima je država tužena sa potencijalno nesagledivim posledicama po fiskalni sistem tih država.

"Zato se, kada se predlažu rešenja za ovakve probleme, mora imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite, da se rešenja ne mogu prepisivati i da se uvek postavlja pitanje ko će snositi troškove pojedinih rešenja, a posledice pogrešnih odluka mogu snositi svi građani Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
4 modela nbs aktivrana hipoteka švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana