Vesti

0

Potpisan sporazum o uvođenju dualnog obrazovanja za potrebe vojske

Autor: JU

Izvor: Beta

Potpisan sporazum o uvođenju dualnog obrazovanja za potrebe vojske

Izvor: Foto: Beta / MOS / Darimir Banda

Na svečanosti potpisivanja u zgradi Starog generalštaba, direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović kazao je da sporazum predviđa pet obrazovnih profila koji će biti uvedeni u nastavu Vazduhoplovne akademije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Naveo je da će đaci koji se budu školovali za aviotehničare za vazduhoplovni motor, za elektroopremu vazduhoplovstva i za elektronsku opremu vazduhoplovstva, i za mehanotroničare za radarske i za raketne sisteme pohađati teorijski deo na Akademiji, a praktičnu nastavu u jedinicama Vojske Srbije.

Dodao je da će ti đaci iako se školuju na Vazduhoplovnoj akademiji moći da nastave školovanje na Vojnoj akademiji, Mašinskom ili nekom drugom tehničkom fakultetu ili da se zaposle u Ministarstvu odbrane.

Istakao je da će učenici koji završe nove obrazovne profile u budućnosti raditi na održavanju aviona MIG - 29 i  helikoptera H145M.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da je potpisani sporazum važan zato što su za srpsko društvo najvažniji obrazovanje i kulturu, navodeći da će dualnim obrazovanjem biti unapređen rad Ministarstva odbrane.

"U tom smislu Ministarstvo odbrane želi da bude neko ko predvodi i ko želi da ide korak ispred vremena, da bude u svemu prvi. Želimo da naš Univerzitet odbrane, da naša Vojna akademija, da naš fakultet Vojno-medicinske akademije, Vojna škola, Vojna gimnazija budu prvi, rekao je Đorđević i dodao da će te ustanove biti primer drugim ustanovama kako treba da rade.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da je potpisan sporazum o dugoročnoj saradnji važan za razvoj obrazovanja, kao i namenske industrije, a ukazao je i na važnost obnavljanja vojne avijacije Srbije koja je kako je kazao, faktor stabilnosti.

"Dualno obrazovanje je već uzelo značajnog maha u našem obrazovnom sistemu, a najbolji primer za onaj deo razvoja privrede je namenska industrija koja je u zamahu. Namenska industrija je bitna, Ministarstvo prosvete mora biti partner u ovim procesima", naveo je Šarčević.

Sporazum će doprineti unapređenju namenske industrije uvođenjem novih obrazovnih profila. Na taj način učenici će kroz učenje na radu razvijati svoje stručne kompetencije i moći će da se zaposle u ovim kompanijama odmah nakon školovanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR