Svet

0

Kina poziva Francusku da razjasni ubistvo Kineza u Parizu

Autor: JU

Izvor: Beta

Kina poziva Francusku da razjasni ubistvo Kineza u Parizu

Izvor: Foto: Beta, AP

Pozivajući Francusku da što pre reši incident, portparol ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing rekao je da Peking očekuje od Pariza da "garantuje bezbednost i prava državljana Kine u Francuskoj i da na racionalan način tretira reakciju Kineza na ovaj incident" te da "državljani Kine u Francuskoj mogu da izraze svoje želje i zahteve na razuman način".

Policija je pucala i ubila 56-godišnjeg Šaojo Lija u njegovoj kući, tokom intervencije zbog porodičnog nasilja. Policija je saopštila da je dejstvovala u samoodbrani, braneći se od Kineza naoružanog makazama, međutim porodica ubijenog tvrdi da je Liu imao makaze u ruci zbog toga što je čistio ribu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo da je bezbednost Kineza "prioritet" i potvrdilo da je započelo istragu kojom će utvrditi tačne okolnosti incidenta.

Sinoć se ispred policijske stanice u 19. arondismanu okupilo oko 200 ljudi, uglavnom azijskog porekla, najpre mirno protestujući zbog ubistva, da bi zatim došlo do sukoba sa policijom.

Porodice uhapšenih demonstranata i danas se okupljaju ispred stanice na severoistoku glavnog grada Francuske, zahtevajući da uhapšeni budu pušteni na slobodu i da policija odgovara za ubistvo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR