Svet

0

Poljski ministar: Pojačanja na istočnom krilu NATO su odgovor Rusiji

Autor: JU

Izvor: Beta

Poljski ministar: Pojačanja na istočnom krilu NATO su odgovor Rusiji

Izvor: Foto: pixabay

Taj bataljon u Poljskoj pod američkom komandom i s američkom glavninom, uz slične bataljone pod komandom Nemačke, Velike Britanije i Kanade u baltičkim zemljama, jedan je od glavnih elemenata jačanja istočnog krila NATO zbog bojazni zemalja tog regiona da bi mogle da budu mete agresije Rusije.

"Vaše pristvo ovde nije ni u kom slučaju težnja za agresijom. Upravo suprotno, to je odgovor na pretnju agresije koja se nadvila nad Poljsku i druge zemlje Srednje i Istočne Evrope. Pretnje koja dolazi sa istoka", kazao je danas Maćerevič u Pjotrkovu Tribunalskom američkim, britanskim i rumunskim vojnicima iz multinacionalnog bataljona NATO od oko 1.300 vojnika.

Maćerevič je rekao da se borbeni bataljoni razmeštaju na istočnom krilu NATO - u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji - s ciljem da "zastraše i brane".

"Poljska koja je tako dugo, kao i druge zemlje srednje i istočne Evrope, bila pod sovjetskom okupacijom može sada konačno da kaže - bezbedni smo. I želim jasno da kažem, za tu bezbednost imamo da zahvalimo vama, vojnici iz Alabame, vojnici iz Teksasa, vojnici iz Velike Britanije, vojnici iz Rumunije", rekao je Maćerevič.

Konvoj od 550 američkih i britanskih vojnika sa 125 borbenih vozila prošao je tokom vikenda bez velike pažnje iz baze u Nemačkoj preko Češke, a u Poljskoj su na tri usputne stanice do baze Oriš na severoistoku Poljske predviđeni susreti s građanima na takozvanim NATO piknicima.

Glavninu bataljona čini 800 američkih vojnika s oklopnim vozilima, a u bataljonu su i britanski i rumunski vojnici.

Predsednik Poljske Andžej Duda vojnicima celog bataljona 13. aprila u Orišu organizuje svečani doček.

Prethodno je u skladu s odlukom bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o jačanju američkog vojnog prisustva u Evropi u Poljskoj početkom godine razmeštena oklopna brigada od oko 3.500 vojnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR