Prijem za Mirka Demića dobitnika nagrade “Meša Selimović“ - iKragujevac


Vesti

Za dobitnika nagrade “Meša Selimović“, Mirka Demića, književnika, publicistu i direktora Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, u Svečanom salonu zgrade Grada, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, organizovali su svečani prijem.

Ovu prestižnu nagradu u konkurenciji 112 knjiga, Mirko Demić dobio je za roman “Ćutanja iz Gore“.

Kada dobijete jednu tako vrednu nagradu, koju su kroz istoriju pored ostalog dobijali Dobrica Ćosić i Antonije Isaković i kada o vašoj knjizi donosi odluku 55 istaknutih književnih kritičara, onda dobijate potvrdu da je reč o jednom kvalitetnom romanu, i da više nije predmet intelektualne svojine, već je predmet namenjen široj javnosti i proporuka čitalačkoj publici u Srbiji, rekao je Miljan Bjeletić, član veća za kulturu, čestitajući Demiću na značajnom priznanju.

Uz zahvalnost što je grad Kragujevac ovo shvatio kao zajednički uspeh, Mirko Demić je rekao da Kragujevac doživljava kao svoj drugi zavičaj, kao sredinu koja mu je dala šansu da radi, da ovde živi i pokuša da vrati tu ljubaznost i gostoprimstvo koje je zadnjih 20 godina doživljavao u ovom gradu, što je ovom prilikom i učinio na simboličan način. Nagradu “Meša Selimović“, Mirko Demić shvata “kao neku vrstu korektiva svih ostalih nagrada“ i kaže da je verovao u ovaj roman jer ga je stvarao deset godina i u njega uložio sve što je naučio o pisanju i svo svoje životno iskustvo.

U Kragujevcu imamo dobitnike Ninove nagrade, Andrićeve, Crnjanskog, a ovo je prva nagrada “Meše Selimovića“ što je takođe “neka vrsta naknadne pravde“, jer ovaj grad ima dugu tradiciju ne samo u bibliotekarstvu, izdavaštvu, štamparstvu, mnoge velike stvaraoce je iznedrio, tako da je logično da neko i ovu nagradu donese u Kragujevac, što mi čini veliku čast, kazao je Demić.

Štampanje romana “Ćutanja iz Gore“ kroz konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi pomogao je grad Kragujevac, a izdavač je “Agora“. Inače, Mirko Demić, 2009. godine dobio je “Nagradu Ivo Andrić“ za roman “Molski akordi“.

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu