Svet

0

Putin Ruhaniju: Iran je naš pouzdan i stabilan partner

Autor: JU

Izvor: Beta

Putin Ruhaniju: Iran je naš pouzdan i stabilan partner

Izvor: Foto: Beta, AP

Putin je na početku razgovora poručio Ruhaniju da je Iran pouzdan i stabilan partner Rusije.

Oni su se dogovorili da pojačaju veze u oblasti energetike i da nastave zajedničke napore da bi se postigao mir u Siriji i Avganistanu  ;

"Možemo sa sigurnošću da kažemo da su odnosi između Rusije i Irana zaista prijateljski i puni poštovanja", rekao je Putin posle oko tri sata razgovora sa Ruhanijem u Kremlju.

Prva Ruhanijeva zvanična poseta Rusiji od dolaska na vlast 2013. bila je prilika da se dva šefa države pokažu kao saveznici i da potpišu više komercijalnih sporazuma. Oni su se pokazali složni iako su neki sirijski političari i stručnjaci naveli da primećuju porast određenog rivaliteta između njih na terenu u Siriji.

"Naše države čine sve u svojoj moći da ojačaju različite i uzajamno korisne veze i imaju za cilj da daju novi podstrek bilateralnoj saradnji kroz streteško partnerstvo", rekao je Putin posle razgovora.

Oni su naveli odlučnost u borbi protiv terorizma. Posebno su naveli Siriju, gde Rusija i Iran vojno intervenišu protiv ekstremističkih grupa i podržavaju snage Bašara al Asada.

Ruska avijacija i iranska milicija pomogle su snagama sirijske vlade da u decembru povrate Alep, drugi po veličini grad u Siriji.

"Zahvaljujući našim zajedničkim naporima uspeli smo da ustanovimo primirje" u Siriji u decembru, rekao je Putin.

Ruhani je rekao da su, na sreću, njihove dve vlade pokrenule efikasnu saradnju da prevladaju krizu i teror i unište teroriste u Siriji.

"Ali rat protiv terorizma i ekstremizma se i dalje nastavlja, i naši napori da se on okonča zahtevaju vreme i više odlučnosti i koordinacije", rekao je Ruhani.

Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku, zajedno su sa Turskom, koja podržava pobunjenike, bili ; pokrovitelji pregovora između sirijskih vlasti i pobunjenika u Kazakhstanu u januaru.

Dve zemlje se ne slažu oko uloge Turske u rešavanju sirijskog sukoba. Moskva smatra da pobeda u Siriji treba da se postigne kroz kompromis s Ankarom, dok Teheran odbacuje taj pristup.

Ruhani, koji je 2013 izabran za predsednika, u prvu posetu Moskvu stigao je sinoć i već se sastao sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Nakon tog susreta on je izrazio nadu da će poseta označiti prekretnicu u bilateralnim odnosima, prenele su ruske agencije.

"Iran je naš dobar komšija i pouzdan i stabilan partner", rekao je Putin na početku sastanka sa Ruhanijem u Kremlju, u izjavama koje je prenosila ruska televizija.

Dve zemlje su potpisale oko 15 sporazuma i memoranduma o razumevanju o elektrifikaciji železnice u Iranu i jačanju saradnje u oblasti energetike.

"Mi smo obe zemlje proizvođači nafte i gasa, ali umesto nezdrave konkurencije možemo da imamo vrlo konstruktivne odnose", rekao je Ruhani novinarima juče pred polazak za Moskvu i dodao da ima više oblasti za ruske investicije u Iranu u sektorima nafte i gasa.

Putin je rekao da je Rusija obezbedila zajmove u vrednosti od 2,2 milijardi evra da finansira izgradnju termoeleltrane Sirik na obali Persizskog zaliva, i za projekat modernizacije železničke veze u severnom Iranu. On je rekao da je Iran takođe pokazao interesovanja za nabavku ruskih putničkih aviona i helikoptera.

S predsednikom Irana su u Moskvu došli i ministar spoljnih poslova i ministar za naftu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR