Doprinos Kragujevca razvoju svih oblika pristupačnosti - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je ušao u uži izbor za dodelu nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji. Reč je o javnom pozivu koji je početkom februara raspisao Zaštitinik građana u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije za dodelu nagrada gradovima i opštinama u Republici Srbiji koji su u 2016. godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji.

Tim povodom konkursna komisija koju čine Maja Zlatković, predstavnik Stručne službe Zaštitnika građana, Vidan Danković - Savet Zaštitnika građana za osobe sa invaliditetom i starije i član Udruženja za reviziju pristupačnosti, Jovana Đinđić - Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Jasmina Tanasić, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština posetili su danas Kragujevac.

O detaljima prijavljenih inicijativa članove komisije upoznali su Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Nataša Pešić - Radosavljević načelnik Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj, Lela Petrović načelnik Odeljenja za socijalnu zaštitu i Momir Borić direktor Centra za socijalni rad.

Među projektima koji su preporučili Kragujevac svakako je Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom koji svojim kvalitetom i smeštajnim kapacitetima predstavlja važnu podršku toj kategoriji naših sugrađana. Ove godine, kako je rečeno, za oblast socijalne zaštite iz bužeta Grada biće izdvojeno 313 miliona dinara.

Značajna sredstva, čak 93 miliona opredeljeno je za povlašćenu vožnju sugrađana starijih od 65 godina, kao i članova svih udurženja osoba sa invaliditetom i 789 lica koja su u stanju socijalne potrebe, a nisu članovi nekog od navedenih udruženja, što je ukupno 17 100 lica.

Postoji pravo na povlašćeno pakriranje, posebno je obeleženo 57 parking mesta za osobe sa invaliditetom, a značajna pažnja se poklanja i pristupačnosti najvažnijim objektima u gradu. Prema podacima sa kojima raspolažemo pristupačno je 76 posto najvažnijih objekta, a samo u prethodne 3 – 4 godine Grad je sufinansirao izgradnju 17 pristupnih rampi po standardima EU.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi članovi komisije posetili su Centar za sport i rehabiltaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ gde su se detaljno upoznali sa ostalim realizovanim projektima u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu