Svet

0

Optimizam potrošača u SAD najviši u poslednjih 16 godina

Autor: AP

Izvor: Beta

Optimizam potrošača u SAD najviši u poslednjih 16 godina

Izvor: Foto: Freeimages

Organizacija "Konferens bord" (The Conference Board) saopštila je danas da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.

Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije.

Direktorka za ekonomske pokazatelje u "Konferens bordu" Lin Franko rekla je da "obnovljeni optimizam ukazuje na mogućnost ekonomskog rasta narednih meseci".

Većina ispitanika je rekla da očekuje porast zapošljavanja i nadnica u narednih šest meseci, dok je gotovo trećina opisala uslove poslovanja u martu kao "dobre".

Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Predsednik SAD je navodio optimizam potrošača kao dokaz uspešnosti svoje administracije. Kada je decembarski indeks skočio, Tramp je uz objavljene rezultate napisao "Hvala Donalde!" na Tviteru.

Sentiment potrošača odražava i politička uverenja.

Preliminarni martovski rezultati istraživanja Univerziteta Mičigen o potrošačima pokazali su oštru podeljenost izmedju demokrata i republikanaca. Dok su republikanci očekivali jačanje ekonomskog rasta, demokrate su u ispitivanju izrazile zabrinutost zbog "duboke recesije".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR