Vesti

0

Vučić na Kosovu samo za izbore

Autor: AP

Izvor: Beta

Vučić na Kosovu samo za izbore

Premijer i predsednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić trebalo je sutra da održi predizborni miting u Leposaviću, ali je naknadno danas odlučio da ne ide.

Za analitičara Živorada Lazića, činjenica da se za šest dana navršava godina od kako je Vučić poslednji put, takođe uoči izbora (parlamentarnih i lokalnih) posetio Kosovo.

On je ocenio da Vučić "nažalost" na Kosovo ide samo u vreme predizborne kampanje.

"Nikada nije došao da obiđe i vidi kako običan narod živi na Kosovu. Konkretno, meni je drago što svaki predsednički kandidat hoće da poseti Kosovo i Metohiju, ono što bih ja njemu poručio, ako hitno ne promeni politiku prema Kosovu, i ljude koji zastupaju tu politiku, onda mi nemamo nikakvu perspektivu", rekao Lazić za RTK2.

Za politikologa Stefana Filipovića svaka poseta visokih srpskih zvaničnika nosi određeni značaj, posebno u trenutku kada je, kako je naveo, situacija u regionu zategnuta, a odnosi na relaciji Beograd-Priština "klimavi".

On je ocenio da je poseta Leposavići, poseta sa najvišeg položaja i da će predstavljati više od izborne kampanje.

"(Poseta) Značajna je u jednom širem kontekstu - onih poruka koje ćemo čuti. Ja se iskreno nadam da će te poruke biti u cilju i u pravcu smirivanja i spuštanja tenzija koje smo imali ne samo na relaciji Beograd-Priština, nego i šire u regionu zapadnog Balkana", kazao je Filipović za RTK2.

Nema dileme da je Vućić neko ko je ojačao poziciju Srba na Kosovu, tvrdi predsednik Srpske liste Slavko Simić.

On je rekao da Vučić na Kosovo išao više puta od predstavnika Vlada Srbije od 2000. do 2013. godine.

"On sigurno ima veliku podršku, i on je neko koga neće dočekati dva tri čoveka, kao što je to bio slučaj sa nekim pojedincima koji su dolazili tokom predizborne kampanje ili su bili u prolazu. Njega će dočekati desetina hiljada ljudi. Nadam se da će on nastaviti da pruža podršku Srbima koji živena Kosovu", rekao je Simić za RTK2.

Iz Vlade Kosova je danas saopšteno da je premijeru i kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću dozvoljena poseta Kosovu u sredu 29. marta i da će ona trajati tri sata.

Na konferenciji za medije sa ministrom inostranih poslova Luksemburga, ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj Hodžaj je rekao da je "posle mnogo uslovljavanja", odlučeno da se Vučiću dozvoli poseta Kosovu. Vučić je danas posle podne rekao da neće ići na Kosovo, jer ne želi da ga iko uslovljava ili vrši pritisak na njega.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR