Vesti iz zemlje

10.04.2017. 13:31

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Prva onlajn platforma za trgovinu biomasom u Srbiji

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je projekat Zelena Srbija, sa prvom onlajn platformom za trgovinom biomasom u Srbiji.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je portal „Zelena energija“ sa onlajn platformom za trgovinu biomasom u Srbiji – prvi u Srbiji i regionu i jedan od malobrojnih u Evropi.

Dodao je da je taj portal deo projekta digitalizacije usluga Privredne komore Srbije i 19. digitalni servis. 

„Ovaj proizvod pre svega je koristan alat za razvoj tržišta biomase, koje kod nas praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni. To je utoliko značajnije kada se zna da biomasa predstavlja 65 odsto ukupih potencijala za razvoj zelene energije iz obnovljivih izvora“, rekao je Miletić. 

Ukazao je da će za 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiti brže pronalaženje odgovarajućih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima. 

„Krajnjim potrošačima će objedinjena ponuda i veća konkurencija, koju će doneti razvoj tržišta, obezbediti veći izbor dobavljača i pronalaženje kvalitetnih i cenovno konkurentnih – jeftinijih proizvoda“, rekao je Miletić. 

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac rekao je da je priortiet Vlade i tog ministarstva iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. 

Portal „Zelena Srbija“ je deo projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i PKS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.