automobili, kolone, gužve
Profimedia.rs
automobili, kolone, gužve

Profimedia.rs

automobili, kolone, gužve, Foto: Profimedia.rs

Razlozi za donošenje te uredbe su, navodi se u nekim analizama, povećana opasnost terorističkih napada, kao i predstojeći izbori u ključnim državama EU koje su do sada bile izložene terorističkim napadima, navodi agencija Hina.

Iako su evropske vlasti spremne na mogućnost više terorističkih napada, u borbi protiv terorizma može se uvek učiniti i više, ne samo povećanjem kapaciteta graničnih službi, nego i dodatnom preventivom, prenosi STA i podseća na učestalost terorističkih pretnji poslednjih nedelja u Evropi.

Sistemsko skeniranje dokumenata državljana EU na slovenačko-hrvatskoj granici, koja je ujedno i spoljna granica Šengena, tokom prva dva dana primene izmenjenih propisa je izazvalo haotičnu situaciju na graničnim prelazima i višesatna čekanja.

Iako slovenački mediji navode da je primena novih pravila zapravo "pala" nakon samo dva dana, a ublažavanje mera najavio i Cerar, sugerišu i da će se nastaviti povremeno stroga kontrola sve dok Hrvatska ne postane članica Šengena.

"Hrvatska ima specifičan geografski položaj, više od hiljadu kilometara granice s BiH, gde je na brojnim tačkama vrlo teško uspostaviti šengenski poredak. Zato će Slovenija još nekoliko godina morati da ostane branitelj šengenske granice", navodi ljubljanski dnevnik Delo.

List dodaje da stvaranje kolona na granici ima i brojne negativne učinke na protok ljudi, turističkih tokova i ekonomiju uopšte, ali da tu Slovenija nema mnogo "manevarskog prostora" za drugačije delovanje.

Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske unije uvedena u petak radi zaštite od terorizma, a privremeno je obustavljena zbog velike gužve na granicama, prenele su u subotu uveče agencije.

Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je saopštilo da se privremeno derogira primena Uredbe za granične prelaze prema Sloveniji i Mađarskoj.