(KURIR TV) VUČIĆ SA MEKEJNOM U VILI MIR: Sa senatorom sam iskren, nije vršio nikakav pritisak na nas
Foto: Kurir Tv

Američki senator u poseti Srbiji

(KURIR TV) VUČIĆ SA MEKEJNOM U VILI MIR: Sa senatorom sam iskren, nije vršio nikakav pritisak na nas

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vili Mir sa američkim senatorom Džonom Mekejnom posle čega je usledilo zajedničko obraćanje novinarima.

Prvi se obratio premijer Aleksandar Vučić koji je na početku izrazio zahvalnost senatoru Džonu Mekejnu koji najčešće dolazi u Srbiju i pokazuje najveće interesovanje za našu zemlju.

- Razgovarali smo o Kosmetu, dijalogu s Prištinom, evropskom putu Srbije, situaciji u Bosni i regionu, ali i prisustvu američkih kompanija u Srbiji i njihovih investicija za koje želimo da ih bude više - kazao je Vučić dodajući da je sa senatorom razgovarao o mnogim temama za zajedničkim radnim ručkom.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

On je rekao da je upoznao Mekejna o pitanjima ne uvek jednostavne već kompleksne situacije u regionu, kao i o hitnoj inicijativi za dijalog sa Albancima.

Prema Vučićevim rečima, razgovarali su i o evropskom putu Srbije i podršci SAD na tom putu. Posle razgovora sa američkim senatorom Vučić je rekao da je ponovio stav da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom savezu. Dodao je i da je bilo reči i o situaciji u BiH, o potrebi većeg prisustva američkog političkog establišmenta i kompanija u Srbiji, kao i o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

"Ja sa Mekejnom tako ne razgovaram, nije vršio nikakav pritisak na nas"

Na pitanje novinara da li je Mekejn u razgovoru s Vučićem vršio pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji kao i da tzv. nezavisno Kosovo bude primljeno u NATO, Vučić je rekao sledeće...

- Mi, inače, tako ne razgovaramo, ja sam iskren sa senatorom Mekejnom i sve što sam rekao ovde, kažem i u Moskvi, Vašingtonu, Parizu... A to je da je Srbija suverena, nezavisna i vojno neutralna država - rekao je Vučić dodajući da stav prema sankcijama Rusiji ostaje isti, odnosno da ih nećemo uvoditi.

O saradnji u oblasti antiterorizma

I Vučić i Mekejn istakli su važnost saradnje naših dveju zemalja u oblasti antiterorizma, posebno u trenutku u kojem se savremeni svet nalazi. Obojica su pohvalila današnju zajedničku vežbu srpskih specijalnih jedinica SAJ i američkih specijalaca.

(FOTO) VEŽBA SRPSKIH SAJOVACA SA AMERIKANCIMA: U Beogradu vežbali gađanje pod stresom!

Foto: MUP
Foto: MUP

Mekejn izrazio saučešće Srbiji zbog pogibije pilota

Novinarima se potom obratio i senator Mekejn koji se zahvalio na toploj srpskoj dobrodošlici, ali i izjavio saučešće srpskom narodu zbog pogibije dva pilota Vojske Srbije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- Kao pilot ja najbolje razumem koliko je to teško - rekao je Mekejn. On je potom čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima.

- Srbija igra vitalnu ulogu kao "sila pomirenja" i glavna privreda u regionu, istakao je američki senator i dodao: "Potrebno je hrabro liderstvo da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, a to ću isto ponoviti i u Prištini, u narednim danima ove sedmice."

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

On je rekao da je srpskom premijeru čestitao na napretku u ekonomskim reformama. "Siguran sam da je predsednik svestan da je za napredak na tom putu potreban dalji rad", dodao je on.

Mekejn je osim o odnosima sa Srbijom i važnosti zajedničke borbe naših dveju država protiv terorizma, te dijalogu s Prištinom, najčešće odgovarao na novinarska pitanja o odnosima s Rusijom, sankcijama toj zemlji i njenom učešću u ratu u Siriji. Na pitanje novinara da li je Rusija znala da je upotrebljeno hemijsko oružje u Siriji, Mekejn je rekao da veruje da jeste.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

O Saši Jankoviću i navodnom protestu u četvrtak

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da pred Mekejnom neće govoriti jer o političkim protivnicima poput Saše Jankovića ne govori pred inostranim gostima. Odgovarajući na pitanje o situaciji u regionu, Vučić je rekao da je za sve nas od presudnog značaja očuvanje stabilnosti jer bi "prelivanje bilo kakvih sukoba iz Makedonije bilo opasno po jug ali i celu Srbiju tako da se u njihove unutrašnje stvari ne mešamo".

VUČIĆ U VILI MIR: Nisam zakazao protest za četvrtak, ne znam odakle vam to?!

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

(EPK/Foto: Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track