Jedna od zapaljenih crkava na KiM
EPA
Jedna od zapaljenih crkava na KiM

EPA

Jedna od zapaljenih crkava na KiM, Foto: EPA

Naime, on se pohvalio da su „Albanci čuvali i čuvaju već 500 godina srpske svetinje na Kosmetu, ali i naveo da su Albanci muslimani, pravoslavci i katolici i da se međusobno vole, te da nikada nisu i neće izvršiti etničko čišćenje“.

S druge strane, Milovan Drecun, narodni poslanik i predsednik skupštinskog odbora za KiM, podseća da je od 1999. više od 170 svetinja uništeno ili oštećeno, kao i da je najveći teror nad Srbima bio na Metohiji, na područiju koje „kontroliše kriminalni klan Haradinaj”.

- Ovde se radi o neverovatnom cinizmu, kada je jasno da su Albanci svesno uradili sve kako bi izbrisali tragove srpskog bitisanja na Kosmetu, naročito posle dolaska međunarodnih snaga. Oni vrše brutalnu islamizaciju hrišćanskog prostora, više od 170 svetinja su uništili oštetili i oskrnavili, a sada na Kosmetu imamo više od 700 džamija, a nije ih bilo upola toliko pre 1999. I u mnogim od tih džamija se propagira radikalna islamistička ideologija i poziva na džihad protiv hrišćana, a u tom svetom ratu učestvuje i klan Haradinajevih. Daut je takođe težak zločinac i kriminalac, kao i Ramuš, a nadimak mu je Ćopa jer je u sukobima s našim snagama bezbednosti bio ranjen. Daut je izuzetno brutalan i agresivan i celu tu zločinačku biografiju je objavio i Kfor u svojoj beloj knjizi o organizovanom kriminalu, ali nažalost ništa nije učinjeno po tom pitanju - kaže Drecun i dodaje da je „upravo Metohija najbrutalnije očišćena od Srba, a zna se da su Haradinajevi tu gospodari života i smrti“.

„Haradinaj da se izvini”

Srpski predstavnici u Savetodavnom veću za zajednice ocenili su da izjava brata Ramuša Haradinaja predstavlja terorističku pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji. „Kome preti Daut Haradinaj? Sudu u Kolmaru? Srbiji? Ne, on preti Srbima na Kosovu. S pravom se postavlja pitanje: ‚Ima li Daut Haradinaj prećutnu podršku kosovskih institucija za pretnje terorizmom?‘ Neobično je da je, uprkos reakciji i osudi najviših institucija, izostala i reakcija i osuda javnosti, medija i svih političkih aktera na Kosovu. Neobično je i da međunarodni faktori koji pomno prate sva dešavanja na Kosovu nisu osudili pozive na rat i etničko čišćenje”, dodaje se u saopštenju.

 - Daut može da ostvari svoje pretnje da će očistiti Kosmet od Srba, ali pod uslovom da Vašington i Brisel zatvore oči, ali verujem da mu neće dozvoliti da krene u takvu avanturu. On pod svojom komandom ima nekoliko stotina naoružanih kriminalaca, ali može da regrutuje mnogo više - kaže on.

I premijer Aleksandar Vučić se osvrnuo na pretnje Dauta Haradinaja i rekao da bi zbog toga predložio albanskoj strani da se, što pre i bez ozbira na potencijalne izbore, nastavi dijalog u Briselu ili bilo gde drugde. On je istakao da ne može jedna poternica, jedna istraga, jedna optužnica za najteža krivična dela da bude dovoljan razlog nekome da preti opstanku celog naroda.

- To je neodopustivo. Ne može to da razume ni država Srbija, ni bilo koja druga zemlja na svetu. Te pretnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu - kazao je Vučić.

Komentari (2)

zagor

10.04.2017 15:38

Dabogda cuvao tako svoju kucu!!!!

Popovi

10.04.2017 19:34

da se oglase jer su ključevi od crkava u njihovim rukama.