Vesti

1

Mekejn: SAD će pomoći Srbiji da ubrza put ka Evropi

Autor: VV

Izvor: Beta

Mekejn: SAD će pomoći Srbiji da ubrza put ka Evropi

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Mekejn je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je podrška SAD Evropi koja je celovita i mirna "čelično snažna" i da se raduje saradnji s novim predsednikom i Vladom Srbije kako bi se ubrzala integracija Srbije u ;evropsku zajednicu.

"Verujem da Srbija ima vitalnu ulogu u uspehu te vizije kao snaga za pomirenje u jugoistočnoj Evropi i jedna od vodećih ekonomija regiona", rekao je Mekejn.

Američki republikanski senator je dodao da veruje da su svi koji su deo građanskog sektora saveznici na evropskom putu Srbije i da i njihovi glasovi treba da se čuju.

Izrazivši podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Mekejn je ocenio da je taj proces težak ali da je doveo do napretka i da je za taj dijalog potrebno hrabro liderstvo, što će, kako je dodao, ponoviti prilikom posete Prištini tokom sedmice.

Vučić je rekao da je s Mekejnom razgovarao o težini dijaloga sa kosovskim Albancima, izazovima u nastavku dijaloga, ali ne i o eventualnom srpskom priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Odgovarajući na pitanje da li je američki senator tražio od Beograda da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da je sa Mekejnom razgovarao "iskreno i otvoreno" ali da nijedno od tih pitanja nije "tako pokretano".


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

"Ja sam rekao da želimo vojnu neutralnost. Imamo partnersku saradnju sa NATO, sprovodimo vežbe i sa Rusima i sa Amerikancima. Želimo dobre veze sa Rusijom, ali se strateški nalazimo na evropskom putu. To je naša stvarna politika, zato je Srbija pouzdan partner i zato nas poštuju u Moskvi, Vašingtonu, Briselu", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je rekao da će Srbija svo vreme i snage ulagati u očuvanje mira u regionu, da će biti za nastavak dijaloga s Prištinom i da će pokušati da utiče na stabilnost u BiH.

U vezi sa političkom krizom u Makedoniji, Vučić je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, ali da se nada da će "sve proći u miru", što je važno i za Srbiju, jer, kako je rekao, nezadovoljstvo Albanaca može da se prenese i na teritoriju Srbije.

Vučić i Mekejn su, pored pitanja očuvanja mira i stabilnosti u regionu, razgovarali i o bilateralnim odnosima i stavovima Srbije o svetskim pitanjima.

Mekejn je izrazio zabrinutost zbog ruskog ponašanja i "pokušaja da se sruši vlada u državi koja je sused Srbije".

"Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednosti SAD", rekao je Mekejn.

Podsetivši da su dva svetska rata počela u regionu istočne Evrope, Mekejn je rekao da se ne sme dozvoliti da se situacija pogorša do te mere da tenzije postanu neodržive.

"Verujem da će Vučić imati vodeću ulogu u približavanju strana i mirnog rešavanja mnogih otvorenih pitanja", rekao je američki senator.

Mekejn je zahvalio Srbiji na doprinosu borbi protiv terorizma, a Vučić je podsetio da su Srbija i SAD imale više od 100 zajedničkih aktivnosti, a da se ove godine očekuje šest ili sedam zajedničkih vojnih vežbi.


Foto: Beta / Miloš Miškov

Na pitanje novinara o poseti državnog sekretara SAD Reksa Tilersona Moskvi ove nedelje, Mekejn je izrazio nadu da će rezultat posete biti dogovor da Rusija više neće dozvoliti Siriji da ponovo upotrebi hemijsko oružje.

"Rusija je tako nešto obećala 2014 godine. Nadam se da će to biti prva tačka dnevnog reda", rekao je Mekejn, dodajući da veruje da je Rusija znala za hemijsko oružje u Siriji.

"(Predsednici Rusije i Sirije) Putin i Asad moraju da shvate da ne mogu da pobede u ovom konfliktu na ratištu", rekao je Mekejn i dodao da su neophodni mirovni pregovori koji će zaustaviti sukobe.

Mekejn je rekao da će uskoro pasti uporišta Islamske države u Mosulu i Raki i da će verovatno mnogo ljudi doći u Evropu i možda u SAD.

 

Vučić: Sa senatorom Mekejnom o regionu i saradnji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa američkim senatorom Džonom Mekejnom razgovarao o očuvanju i održanju mira i stabilnost u regionu, bilateralnim odnosima i važnim pitanjima u svetu.

On je rekao da je upoznao Mekejna o pitanjima ne uvek jednostavne, kompleksne situacije u regionu, kao i o hitnoj inicijativi za dijalog sa Albancima.

Prema Vučićevim rečima, razgovarali su i o evropskom putu Srbije i podršci SAD na tom putu.

Posle razgovora sa američkim sentorom Vučić je u Beogradu rekao da je ponovio stav da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom savezu.

Dodao je da je bilo reči i o situaciji u BiH, o potrebi većeg prisustva američkog političkog establišmenta i kompanija u Srbiji, kao i o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

Nije tačno da i mi organizujemo skup, ne znam šta bi bio smisao toga

Premijer Vučić nije danas želeo da komentariše rezultate novog brojanja glasova u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nakon optužbi izbornog štaba Saše Jankovića o navodnoj krađi glasova, ali je naveo da nisu tačne informacije da Srpska napredna stranka planira da organizuje okupljanje svojih pristalica u četvrtak.

"Nisam od onih koji koriste priliku da kritikuju svoje protivnike pred našim inostranim gostima. Biće vremena da svakome odgovorim sve i svakom pokažem pravo mesto gde se nalazi", rekao je Vučić nakon susreta sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

Izborni štab kandidata Saše Jankovića saopštio je ranije da su njihovi kontrolori na 25 mesta utvrdili da je u izbornom materijalu kandidatu Aleksandru Vučiću pripisano mnogo više glasova nego što je bilo listića u kutijama, zbog čega je Republička izborna komisija odlučila da na dva mesta u Novom Pazaru ponovo prebroji listiće. Nakon javnog brojanja utvrđeno je da su Vučiću pripisana četiri glasa više nego što je dobio na izborima.

Vučić je naveo i da nisu tačne informacije da njegova stranka priprema skup protiv kandidata koji su izgubili na predsedničkim izborima.

"Ne vidim potrebu da dovodim pedeset, sto ili stopedeset hiljada ljudi. Ne znam šta bi bio smisao toga, da organizujemo javno glasanje?", rekao je Vučić i dodao da te informacije nisu tačne, bez obzira ko ih plasira.

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je rekao da je situacija u Makedoniji od "supstancijelnog značaja" za sve na Zapadnom Balkanu i da je to bila jedna od tema razgovora sa Mekejnom.

Premijer Srbije je rekao da se jedino nada da će se stvari u toj zemlji odvijati mirno i uz poštovanje makedonskih zakona.

"Za nas je to od užasno velikog značaja. Jer ako su nezadovoljni Albanci, možemo da imamo problem na jugu Srbije. Ako imate međusobne makedonske sukobe, što niko ne želi, biće velike i teške posledice za sve nas. Da ne govorim da bi to dovelo do nesigurnosti u privlačenju investitora", rekao je Vučić.

On je dodao da je, zbog toga, očuvanje stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu od presudnog značaja.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

Sa Mekejnom razgovarao o težini dijaloga sa Albancima, ne i o priznanju Kosova

Vučić je izjavio da je sa američkim senatorom Džonom Mekejnom razgovarao o težini dijaloga sa kosovskim Albancima ali ne i o eventualnom srpskom priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Odgovarajući na pitanje da li je američki senator tražio od Beograda da prizna nezavinsost Kosova i Metohije i uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da je sa Mekejnom razgovarao "iskreno i otvoreno" ali da nijedno od tih pitanja nije "tako pokretano".

"Ja sam rekao da želimo vojnu neutralnost. Imamo partnersku saradnju sa NATO, sprovodimo vežbe i sa Rusima i sa Amerikancima. Želimo dobre veze sa Rusijom ali se strateški nalazimo na evropskom putu. To je naša stvarna politika, zato je Srbija pouzdan partner i zato nas poštuju u Moskvi, Vašingtonu, Briselu", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je američkog senatora upoznao sa izazovima koji stoje pred Beogradom u nastavku procesa dijaloga sa kosovskim Albancima.

"Senator Mekejn je pokazao izuzetno poštovanje prema Srbiji kao što je i naša obaveza da velesili kao što je SAD, pokažemo poštovanje", kazao je Vučić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

rodoljub

Mekejn je ratni zlocinac iz Vijetnama, ratni zlocinac - clan zlocinacke organizacije koja je bombardovala Srbiju. Vucic je pao na najnize grane morala, casti i dostojanstva time sto se sastao sa ovim zlocincem.