Formirana parlamentarna Komisija za saradnju Srbije i Grčke

Tanjug

10. 04. 2017. u 15:25

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i njen grčki kolega Nikolaos Vucis potpisali su danas u Atini Memorandum o saradnji Srbije i Grcke

Формирана парламентарна Комисија за сарадњу Србије и Грчке

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i njen grčki kolega Nikolaos Vucis potpisali su danas u Atini Memorandum o saradnji kojim je formirana parlamentarna Komisija čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti evrointegracija, ekonomije i kulture, kao i na multilateralnom planu.

Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Grčkoj, sastala se u odvojenom susretu i sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, a na sastanicma je istaknuto da su odnosi dve države i dva naroda istorijski bliski i prijateljski, te da je važno da se neguju i unapređuju u savremenim okvirima.

Pavlopulos je tom prilikom uputio čestitku izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a Gojković se zahvalila na čestitkama i pozdravila inicijativu za posetu grčkog predsednika Srbiji.

Pavlopulos je poželeo i uspeh Srbiji u procesu ulaska u EU i napomenuo da Grčka spada među one zemlje koje žele da se taj proces brzo završi.

Gojković je naglasila da su Srbija i Grčka istorijski bliski prijatelji, ali da Grčka i danas pruža podršku po aktuelnim pitanjima i zahvalila se na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ukazujući na našu posvećenost dijalogu.

Ona se zahvalila i na iskrenoj podršci ka punopravnom čalanstvu Srbije u EU, ističući da je Srbija svesna da taj put nije lak, ali da je posvećena pregovorima, otvaranju poglavlja i unutrašnjim reformama.

Predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vucis ocenio je tokom sastanka da je potpisani Memorandum značajan za unapređenje ukupnih odnosa i istakao da je važno pojačati međudržavnu saradnju.

U tom smislu, izrazio je pozitivna očekivanja od rada međuvladinog Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, na sastanku se razgovaralo i o unapređenju odnosa u oblasti ekonomije, energetike, infrastrukture, turizma, kao i o pitanjima migracija i drugim izazovima sa kojima se region suočava, a Vucis je ukazao da zbog svega toga postoje razlozi da budemo pažnjivi i radimo zajedno za očuvanje stabilnosti i mira.

Gojković je istakla da je njena poseta prva poseta predsednika Skupštine Srbije Grčkoj od 1991. godine, te da se uspostavljenjem Komisije za saradnju podiže nivo parlamentarnih odnosa.

Ona je ukazala da dva parlamenta prate nivo odnosa koji su dostignuti na međuvladinom planu i izrazila zadovoljstvo što su prilikom prethodne posete Vucisa Beogradu, u decembru prošle godine, otvorena vrata za unapređenje odnosa, koje je konkretizovano i potpisivanjem Memoranduma.

Predsednica skupštine, koja je u posetu Grčkoj došla na poziv predsednika parlamenta Vucisa razgovaraće i sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva Grčke - Srbije i predstavnicima parlamentarnih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije