McCain Vučiću: Srbija je sila pomirenja u regionu

Vučić i McCain sastanak smatraju korisnim i konstruktivnim (Tanjug)

Američki senator John McCain čestitao je danas premijeru Aleksandru Vučiću na napretku Srbije u reformama i na putu koji vodi ka EU, te izrazio uvjerenje da će nastaviti saradnju sa budućim predsjednikom Srbije i vladom kako bi se taj put unaprijedio. 

“Srbija igra vitalnu ulogu kao ‘sila pomirenja’ i glavna privreda u regionu”, istakao je McCain na konferenciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučićem, poslije razgovora u vili Mir, u Beogradu.

McCain je izrazio zadovoljstvo što je došao u Beograd i ima priliku da čestita Vučiću na pobjedi na izborima za predsjednika Srbije.

On je, i kao bivši pilot, izrazio saučešće porodicama poginulih pilota Galeba G4 i svim građanima Srbije. 

Istakao je da je sa Vučićem razgovarao o nizu pitanja, te potvrdio podršku evropskim integracijama Srbije.

“Optimističan sam da će vremenom sve teškoće i sva važnost integracije Srbije u EU biti razriješene”, rekao je McCain. 

Važnost briselskog dijaloga

On je istakao da vjeruje da su svi koji pripadaju “živom civilnom sektoru u Srbiji saveznici, te da su i njihovi patriotski glasovi vrijedni poštovanja i zaštite”.

McCain je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o važnosti Briselskog dijaloga.

“Proces dijaloga je težak, ali, zahvaljujući predsjedniku Nikoliću i Vučiću, kao i njihovim sagovornicima u Prištini, ovaj dijalog je doveo do napretka”, naveo je McCain. 

On je primijetio da je potrebno hrabro liderstvo da bi se taj proces nastavio, navodeći da će takvu poruku ponoviti na Kosovu tokom sedmice. 

McCain je izrazio zahvalnost na doprinosu koji Srbija pruža zajedničkoj sigurnosti i stabilnosti, naročito u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a. 

“Ponosan sam što su SAD i dalje najaktivniji vojni partner Srbije, sa u prosjeku 90 zajedničkih aktivnosti godišnje”, podvukao je McCain. 

Regionalni mir i stabilnost

Premijer Aleksandar Vučić danas je nakon susreta sa senatorom Johnom McCainom rekao da su glavne teme razgovora bila pitanja održavanja regionalnog mira i stabilnosti, bilateralnih odnosa, učešća Srbije u mješovitim vojnim vježbama, te da je posebno istakao istrajavanje Srbije na vojnoj neutralnosti. 

Vučić je McCainu zahvalio što je, kako je rekao, najčešće prisutan američki senator u ovom regionu, i što mu nije teško da čuje i stvari koje možda ne želi, a McCain je premijeru čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima, te obećao svu moguću podršku Srbiji na njenom evropskom putu. 

Predsjedniku srbijanske vlade McCain je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnijih partnera SAD-a u mješovitim vježbama. 

“Upoznao sam senatora sa situacijom u regionu, rekao da ćemo kao zemlja mnogo i vremena i snage uložiti u očuvanje mira, govorio sam o našoj inicijativi da se što pre nastavi dijalog s Albancima u Briselu, te da ćemo pozitivno uticati na stanje u regionu i izgradnju odnosa sa Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom na najbolji mogući način, jer je stabilnost u regionu za nas od izuzetnog značaja”, rekao je Vučić na pres konferenciji nakon razgovora sa američkim senatorom. 

Stabilnost Makedonije prioritet

Srbijanski premijer je istakao da je za stabilnost i mir u regionu veoma bitno da se na miran i najbolji način riješi problem u Makedoniji oko formiranja vlade. 

On je ukazao da je od supstancijalnog značaja za sve nas na zapadnom Balkanu da se u Makedoniji problem riješi. 

Nada se, kaže, da će uz poštovanje makedonskih zakona problem biti riješen mirno. 

„Za nas je to od velikog značaja. Ako bi na jednoj strani imali nezadovoljne Albance mogli bi da imamo probleme na jugu Srbije, da se prenese problem sa dela teritorije Makedonije na našu. Ako bi došlo do međumakedonskih sukoba, što niko ne želi, to bi imalo teške posledice po sve nas”, ukazao je Vučić. 

On je istakao da bi to stvorilo dodatnu nesigurnost i uticalo negativno na privlačenje investitora. 

On je naveo i da je McCainu ponovio da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom paktu. 

“Hvala McCainu na poseti, jedan je od važnih ljudi u SAD-u i hvala mu što pokazuje brigu za Zapadni Balkan. Hvala mu što mu nije teško da čuje nešto drugačije reči u Srbiji nego u drugim zemljama regiona”, rekao je Vučić i naveo da je McCain uvek dobrodošao u Srbiji.

Srbija želi biti vojno neutralna

Mi ne razgovaramo na taj način, komentarisao je premijer Aleksandar Vučić pitanje da li je tokom posjete američkog senatora Johna McCaina bilo pritisaka da priznamo Kosovo, uvedemo sankcije Rusiji i uđemo u NATO. 

“Mi ne razgovaramo na taj način, McCain je iskusan čovek i nijedno od tih pitanja nije pokretano”, rekao je Vučić. 

Dodao je da je on istakao da Srbija želi da ostane vojno neutralna, te konstatovao da imamo dobru vojnu saradnju i sa NATO-m, ali i zajedničke vježbe sa Rusijom. 

“Imamo i želimo dobre veze sa Rusijom, kao što se nalazimo na evropskom putu”, ponovio je Vučić te dodao da ni ovog puta to nije krio, a da je identična priča bila i iza zatvorenih vrata.

Pričali smo i o težini procesa dijaloga s kosovskim Albancima, rekao sam kakvi su sve izazovi pred nama, dodao je Vučić, navodeći da je McCain izrazio izuzetno poštovanje prema Srbiji, “kao što je naša obaveza da to pokažemo prema sili kakve su SAD”. 

Izvor: Agencije