Ugovor Advokat Kupoprodajni ugovor
Shutterstock
Bolnica

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” na udaru je izvršitelja zbog parčeta zemlje, koje su uredno kupili pa prodali, i koje decenijama nije u njegovom vlasništvu.

Izvršitelji su, prema pisanju Telegrafa, u petak posetili KBC “Dr Dragiša Mišović” sa namerom da im popišu imovinu za plenidbu u iznosu od 1,1 miliona evra koje po pravosnažnoj presudi moraju da isplate prvoj vlasnici zemljišta u Kronštatskoj ulici u Beogradu, iako ono već pet i više decenija nije u njenom vlasništvu.

Radi se o 12 ari, u Kronštatskoj ulici broj 5 koje je pripadalo Beograđanki Simonidi Tanasijević.

To parče je prvo država nacionalizovala 1960. godine a zatim ga je 1963. KBC “Dr Dragiša Mišović ” kupio od Narodnog odbora Opštine Savski cenac i platio ga u tri rate. Od tada je sporno parče zemlje promenilo još dva vlasnika, međutim, 2010. godine vlasnica je tužila bolnicu.

- Bolnica je posle toga to parče zemlje prodala Domu časnih sestara koje su tu izgradile kuću u kojoj su stanovale, a one su onda 1992. godine prodale preduzeću “Koling” i otišle u Sloveniju. Zgrada se nalazi ispod Dečje klinike i Centra za narkomaniju, i na tom mestu je zgrada poslednjeg vlasnika – “Kolinga”. Nakon svega, vlasnica je porkenula postupak protiv bolnice - navodi izvor Telegrafa iz vrha zdravstva.

Imovinski spor počeo je 2010. godine, presuda suda u Valjevu bila je na štetu bolnice, a prošle godine je stiglo i rešenje o izvršenju. Od tada je bolnica u blokadi s obzirom na to da tužilja nema odakle da se naplati.

Dosad joj je bolnica na ime presude isplatila tri miliona dinara, a pošto je dug veći izvršitelji su u petak došli da popišu imovinu za plenidbu.

- Nadležni u bolnici su ih nekako zaustavili, ali to nije rešenje. S obzirom na to da je presuda pravosnažna, KBC “Dr Dragiša Mišović ” će se žaliti Ustavnom sudu i tražiti ponavljanje postupka, međutim, ta žalba neće odložiti izvršenje – navodi izvor.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” nisu hteli da pričaju o ovome slučaju dok ne iskoriste sve preostale pravne lekove. Sa druge strane, vlasnica zemljišta Simonida Tanasijević kaže da je tih 12 ari dobila od strica u nasledstvo.

Objašnjava da država nije nikad ništa platila za njih, ali i napominje da je zadovoljna novcem koji je već dobila od KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Njen advokat Nemanja Aćimović nije hteo da komentariše zašto je pokrenut postupak protiv bolnice kada ona odavno nije vlasnik.

- Kao advokat ne mogu da komentarišem sudsku presudu koja je pravosnažna. Sve je urađeno u skladu sa zakonom, a sve što sam imao rekao sam na sudu – rekao je kratko Aćimović.

U Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da su upoznati sa svim detaljima i podsećaju da je ovu priču nasledilo preuzimanjem osnivačkih prava kliničko-bolničkih cenatra među kojima je i “Dr Dragiša Mišović”.

– Pokušavamo da nađemo najbolje rešenje za problem bez da utičemo na rad sudskih organa – rečeno je Telegrafu u Ministarstvu zdravlja.

Komentari (4)

ljilja

10.04.2017 18:28

Sviđa im se mesto za komercijalne stanove. Država!? . Država šta to radiš?

DRITA

10.04.2017 19:31

SKANDAL ZA SKANDALOM I KAKVA JE TO DRŽAVNA VLAST? ŠTA SE DEŠAVA?

GOCCA

11.04.2017 09:51

SRAMOTA ZA DRZAVU ,DA LI JE MOGUCE OVAKO NESTO.STA MISLITE GOSPODO IZ PRAVOSUDJA STA CE DA SE DESI AKO OSTAVITE 1200 RADNIKA BEZ POSLA.POSLEDICE BI BILE VECE OD 1,1 MILION EVRA.

Lazar

11.04.2017 14:50

Institucija privatnih izvrsitelja pretvorila se u cist kriminal i veoma profitabilnu delatnost. A njihov nacin rada nanosi vise stete drzavi nego koristi.Postali su obicna razbojnickak kamarila aktuelne vlasti i njihv integralni deo.