Evro Novac Novčanice
Profimedia
Evro Novac Novčanice

Profimedia

Evro Novac Novčanice , Foto: Profimedia

"Dobrovoljno sam podnela ostavku predsedniku Ukrajine koja će stupiti na snagu 10. maja", rekla je novinarima u Kijevu 52-godišnji bivša privatna bankarka i miljenica zapadnih finansijskih krugova, navodi francuska agencija.

Gontareva je rekla i da će se njen naslednik u centralnoj banci verovatno suočiti sa pritiscima, zbog čega je toj osobi poželela sreću.
"Na svakoga ko bude na toj poziciji će biti vršen politički pritisak. Iz tog razloga, želela bih da poručim svom nasledniku da bude jak", kazala je Gontareva.

Ona je u više navrata dobila pohvale ekonomista i Zapada za čišćenje "mračnog" finansijskog sektora Ukrajine, u kome, kako navodi AFP, mnoge banke funkcionišu kao privatne kase odredjene skupine moćnih milijardera.

Posle njene ostavke, iz Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) je stigla poruka da naredni guverner mora posedovati visoke profesionalne kvalitete i nezavisnost.

"Guvernerka bi trebalo da bude pohvaljena za napredak koji je ostvarila na planu jačanja uloge centralne banke Ukrajine kao profesionalne i nezavisne institucije, čišćenja bankarskog sistema i pažljivog upravljanja monetarnom politikom, uspešnog obaranja inflacije i ponovne izgradnje rezervi", izjavio je predstavnik MMF-a za Ukrajinu Žerom Vaše.

"Od suštinskog značaja je izbor novog guvernera sa visokim profesionalnim kvalitetima i nezavisnošću, koji može da nastavi dobrim putem na koji je Gontareva pozicionirala centralnu banku", napisao je Vaše u saopštenju dostavljenom agenciji Rojters.

Komentari (2)

10.04.2017 19:26

A ja pomislih Jorgovanka.

Сале

10.04.2017 20:21

И ја се исто понадао, кад оно,прц,на жалост.