"Severna Koreja na paradi prikazala drvene rakete" 1Foto: How Hwee Young/EPA

Novinari zapadnih medija koji su prisustvovali vojnoj paradi u Pjongjangu doveli su u pitanje autentičnost prikazanog oružja, piše ruski portal „Difens“.

Reporter američke televizije „ABC“ objavio je na Tviteru fotografiju rakete sa sumnjivo podignutim nosom, koja je slikana na paradi u čast 105. godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, prenosi Sputnik. „Sasvim je moguće da je fotografisana bojeva glava od drveta ili obojenog kartona“, napisao je novinar. Raketa o kojoj piše novinar predstavlja sovjetski odbrambeni sistem raketa dugog dometa S-200, koji je stupio u službu 1967. godine. U Rusiji je taj sistem zamenjena PVO sistemima S-300 i S-400. Stručnjaci, međutim, tvrde i da ne treba nipodaštavati mogućnosti Pjongjanga, budući da postoji opcija da Severna Koreja na taj način ne želi da rizikuje pokazujući prave nuklearke.
Ipak, zapadni mediji tvrde da nuklearno oružje Severne Koreje predstavlja neotklonjivu pretnju za SAD i samim tim Pentagon ne treba da čini nagle akcije na Korejskom poluostrvu. Štaviše, oni smatraju da je racionalnije sa tom zemljom zaključiti mirovni sporazum. Ruski stručnjak za severnokorejsko naoružanje Vladimir Hrustaljov kaže da tačan broj nuklearnih bojevih glava, koje poseduje Severna Koreja, nije poznat, ali, prema različitim procenama, Pjongjang ima od 20 do 50 bojevih glava, a njihova snaga se može uporediti sa jačinom bombi koje su korišćene u Hirošimi i Nagasakiju. „To znači da severnokorejski naučnici mogu da proizvode bojeve glave snage oko 35 kilotona. Kada je reč o dometu, Severna Koreja odavno ima rakete koje pokrivaju teritoriju Južne Koreje i Japana, odnosno rakete dometa nešto preko 1.000 kilometara. Takođe, Severna Koreja je već pokazala raketu dometa oko 2.000 kilometara, dok raketa ’Musudan‘ teoretski ima domet do 3.000 kilometara.“

On takođe tvrdi da rastojanje do najbliže američke vojne baze na ostrvu Gvam iznosi 3.400 kilometara, a to znači da će za godinu ili dve dana Pjongjang razviti takvu raketu, ako, naravno, ne bude došlo do neke kritične situacije.

„Na paradi pre nekoliko dana Severna Koreja je pokazala nove rakete, koje se razlikuju od ’Musudana‘. Za sada karakteristike još nisu poznate, ali smatram da ona izgleda veoma ubedljivo i da su u toku finalna testiranja. Ta raketa bi u budućnosti mogla da pogodi američku bazu na ostrvu Gvam“, rekao je Hrustaljov.

U međuvremenu iz Severne Koreje stižu nove pretnje, a predstavnik Ambasade te zemlje u Rusiji Zin Đeng Hep upozorava da je Pjongjang spreman za „sveobuhvatni“ rat i da će odgovoriti na svaku provokaciju.

„Ako žele nuklearni rat, možemo odgovoriti nuklearnim ratom, ako žele sveobuhvatni rat, mi smo spremni i za to. Naša vojska i naši ljudi imaju volju, spremnost i snagu“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari