Vesti

0

Održan 17. protest Protiv diktature u Beogradu

Autor: AP

Izvor: Beta

Održan 17. protest Protiv diktature u Beogradu

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović

Kolona od nekoliko stotina učesnika je tokom šetnje po kiši s Trga Nikole Pašića prošla ;Terazijama, Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom ulicom i ponovo stigla na mesto sa kojeg je krenula.

Učesnici protesta zastali su ispred zgrade Radio-televizije Srbije gde su održali "minut ćutanja", zbog - kako su naveli - "celokupne situacije u Srbiji", a potom su skandirali "Hoćemo uživo, hoćemo uživo!".

Gradjani u koloni na čijem čelu su bili dobošari, duvali su u pištaljke i uzvikivali "Hoćemo kulturu, a ne diktaturu!", "Onesvesti se, onesvesti se!", ;"Ko ne skače, taj je Vučić!", i druge parole.

Na transparentima je pisalo "Kompletna smena političke elite", "Obrazovanje", "Padni mi na grudi Nebojša (iz Beograda)", "Car je go", "Protiv terora vlasti", "Malom Djoki tata kupio diplomu".

Po rečima nekoliko učesnika, uoči početka današnjeg protesta automobil s predsednikom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom i s njegovim obezbedjenjem, "pokušao je da pregazi" demonstrante, uz psovke.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji.

Gradjani traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je dobio najviše glasova na predsedničkim izborima, ali rezultat izbora još nije ozvaničen, traže fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

 

Protestna kolona krenula ka Terazijama

Nekoliko stotina učesnika protesta "Protiv diktature" krenulo je večeras po 17. put u protestnu šetnju centralim ulicama Beograda.Na čelu kolone su dobošari i transparenti "Dole diktatura", "Sviraj kraj", a demonstranti uzvikuju "Ima nas!".

Kako je najavljeno, kolona bi trebalo da preko Terazija i Trga Republike ode pored Doma Omladine, zatim Svetogorskom i Takovskom ulicom do Radio-televizije Srbije (RTS) i nazad do Doma Narodne skupštine.

Po rečima nekoliko učesnika, uoči početka današnjeg protesta, automobil s predsednikom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom i s njegovim obezbeđenjem, "pokušao je da pregazi" demonstrante, uz psovke.

Demonstranti nose transparente "Kompletna smena političke elite", "Obrazovanje", "Padni mi na grudi Nebojša (iz Beograda)", "Car je go", "Protiv terora vlasti", "Malom Đoki tata kupio diplomu".

Učesnici protesta koji se održava po kiši, duvaju u pištaljke, skaču i skandiraju "Ko ne skače, taj je Vučić!".

Protesti u Beogradu i drugim gradovima počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji.

Građani traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je dobio najviše glasova na predsedničkim izborima, ali rezultat izbora još nije ozvaničen, traže fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

 

Protest u Nišu: Ne odustajemo od maratona koji trčimo

Stotinak Nišlija, učesnika "Protesta protiv diktature", okupilo se večeras 14. put na Trgu kralja Milana.

Zbog kiše i hladnoće demonstranti su odustali od protestne šetnje centralnim gradskim ulicama, već su samo otišli do Gradske kuće, gde su poručili da neće odustati od "maratona koji su počeli da trče".

"Moramo da istrajemo zbog naše dece. Ukoliko mi sada odustanemo, oni će jednog dana morati da rade isto ovo", izjavila je jedna studentkinja.

Kazala je da se građani ne mogu da pomire s tim da se stranim investitorima plaćaju subvencije od 9.000 evra po radnom mestu, a da radnici u tim fabrikama primaju platu od 200 evra.

"Da li neko u našoj zemlji može da se živi sa 200 evra?", pitala je studentkinja okupljene na platou ispred Gradske kuće.

Za sutra u 18 časova najavljen je novi protest na centralnom niškom trgu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR