"Sećanje na Jasenovac dominantno političko, a ne ljudsko"

Istoričar Dejan Ristić kaže za RTS da Jasenovac mora da postane mesto koje okuplja sve one koji iskreno žale za precima koji su stradali u sistemu logora smrti, ali i da okuplja sve pripadnike savremene generacije koji imaju znanje i svest o onome šta se desilo u Jasenovcu.

U intervjuu za RTS istoričar Dejan Ristić je govorio o odvojenim komemoracijama žrtvama Jasenovca, dodeli nagrade grada Zagreba Jakovu Sedlaru i radu Mešovite katoličko-pravoslavne komisije koja razmatra odgovornost kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu.

Da li su sećanja na ustaške zločine i posle sedam decenija tako daleka i suprotstavljena da se moraju obeležavati pojedinačno i kakvu to poruku šalje? 

Šalje jednu poruku da je naše sećanje na Jasenovac još uvek dominantno političko, a ne u toj meri ljudsko – ono što bi trebalo da bude. Jasenovac mora da postane mesto koje okuplja sve one koji iskreno žale za precima koji su stradali u sistemu logora smrti Jasenovac, ali i da okuplja sve nas potomke i pripadnike savremene generacije koji imamo znanje i svest o onome šta se desilo u Jasenovcu.

Sporna je tabla pripadnicima HOS-a i ustaški pozdrav "Za Dom spremni" na njoj. Da li možemo da govorimo o boljoj međudržavnoj saradnji, ako se Srbija i Hrvatska sapliću o tablu?

To je loša poruka koju Hrvatska šalje pre svega svojim građanima, ali i regionu.

U danu hrvatske državne ceremonije u Jasenovcu, u Donjoj Gradini, premijer, izabrani predsednik Srbije. Koliko smo daleko od toga da se zajednički obeleži sećanje na žrtve?

Samo spomen-područje preseca državna granica što ne bi trebalo da predstavlja suštinsku pretnju i problem za zajedničko obeležavanje i odavanje pijeteta svim žrtvama stradalim u Jasenovcu.

U Hrvatskoj je živa polemika o nagradi grada Zagreba Jakovu Sedlaru za dokumentarni film "Jasenovac – istina". Da li ste saglasni sa ocenama da je nagrada Sedlaru sporna jer on, kako se navodi, umanjuje žrtve Ustaša?

Najblaže rečeno ona je sporna, usudio bih se da kažem da je skandalozna, ako neko napravi igrano-dokumentarno ostvarenje na temu Jasenovca i pritom svesno minimizira broj žrtava i ne samo da ga minimizira, nego i menja karakter tog mesta od logora smrti u radni logor, ne da ne zaslužuje nagradu nego javnu i svaku drugu osudu. To govori o stanju duha u jednoj zemlji ako autor jednog takvog ostvarenja, može da dobije godišnju nagradu glavnog grada te zemlje.

U hrvatskom gradu Požega – četvrti sastanak članova Mešovite katoličko-pravoslavne komisije. Oni pokušaju da rasvetle ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca u periodu Drugog svetskog rata.

Verujem da će rad te komisije doprineti jednom objektivnijem sagledavanju kontroverzne ličnosti kakav je bio kardinal Stepinac. U kojoj meri će ona uticati na konačnu odluku pape – to je teško reći. Moje mišljenje je da ovaj papa neće kanonizovati Stepinca za svog pontifikata, ali to je pretpostavka na osnovu njegovih postupaka i kada su u pitanju Stepinac i druge kontroverzne ličnosti u okviru Rimokatoličke crkve koje se nalaze u procesu beatifikacije odnosno kanonizacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво