Na jugu Srbije vozovi brže do svojih odredišta

Oko prvomajskih praznika u saobraćaju će ponovo biti pruga od Niša do Preševa, koja je zbog rekonstrukcije i modernizacije pojedinih deonica od jesenas u prekidu. Ruska kompanija, koja kreditom za obnovu srpske železnice od 800 miliona dolara, radi na prugama širom Srbije, završila je radove na svih šest južnih deonica železničkog Panevropskog koridora 10.

Putovanje vozom na rekonstruisanim deonicama od Preševa do Leskovca, putnicima je sada kraće za 22 minuta, a mašinovođama, kažu, bezbednije za vožnju.

"Zadovoljniji su i putnici, ali i mi kao osoblje", kaže mašinovođa Dragan Đekić.

Primenom savremene ruske tehnologije i mehanizacije zamenjeni su koloseci, položene su nove skretnice, urađena je reparacija putnih prelaza i postavljeni sistemi za signalizaciju i telekomunikaciju.

Domaće firme radile su po evropskim standardima pod nadzorom ruskih stručnjaka.

"Železnička pruga prvo dobija na bezbednosti, što je veoma bitno kako za teretni saobraćaj tako i za putnički i naravno povećanje brzine odnosno skraćenje vremena putovanja do tri puta", kaže Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora "RŽD Interenešnal" u Srbiji. 

Na rekonstruisanim prugama vozovi se kreću brzinom do 120 kilometara na sat. Voz koji saobraća od Niša do Prokuplja, 30 kilometara prelazi za sat i po vremena jer postoje deonice gde se kreće brzinom od samo 10 kilometar na sat.

I pored tvrdnje pojedinih stručnjaka da je pruga od Niša do Merdara nerentabilna, u vozu je gužva svakodnevno.

"Mnogo bi značilo da se renovira jer bi se brže stizalo. Za benzin bih davao 100 evra, sada plaćam oko 30. Ja sam prezadovoljan jer je jeftinije, udobnije i sigurnije", kažu građani.

Od Beograda do Niša voz putuje nešto više od četiri sata. U prugu iz 1884. godine nije ulagano više od 40 godina.

"Do kraja ove godine oko 100 kilometara pruge Beograd – Niš biće rekonstruisano i modernizovano i to se radi u okviru ruskog kredita i aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu razvoj, a do kraja godine očekuje potpisivanje ugovora i za deonice pruge od Niša do Dimitrovgrada", kaže Dušan Garibović, generalni direktor Infrastrukture Železnice Srbije.

Obnavlja se i barska pruga pa se putnici sa juga Srbije nadaju da će vozom ponovo moći od Niša do Crogorskog primorja. Voz do Bara kojim je godišnje iz Niša putovalo više od 100.000 putnika, ukinut je pre sedam godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара