Mektić: Tužilaštvo BiH obmanjuje javnost

V. MITRIĆ S. MIŠLjENOVIĆ

05. 05. 2017. u 21:22

Varnice na relaciji ministar bezbednosti - Tužilaštvo BiH

Мектић: Тужилаштво БиХ обмањује јавност

foto Nezavisne

SARAJEVO - U Sarajevu je danas nastavljeno prepucavanje između ministra bezbednosti i Tužilaštva BiH. Na optužbe Dragana Mektića da malo radi protiv korupcije, Tužilaštvo je izdalo saopštenje, a samo nekoliko sati kasnije i ministar se obratio javnosti.

Kako je za "Novosti" saopšteno u Tužilaštvu BiH, javnost treba da zna da su u prošloj godini podignute 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužilaštvu BiH za 2016. godinu je 138,97 odsto, a procenat osuđujućih presuda 85,5 odsto.

- Iako je Tužilaštvo BiH u protekle tri godine, za krivična dela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike kriminala, ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga krivična dela podiglo 580 optužnica protiv 1.276 osoba, ministar Mektić u istupu u medijima je izjavio da je "Tužilaštvo za protekle tri godine, podiglo 35 optužnica" - kaže mr Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. - Iznetim tvrdnjama naneta je šteta ugledu institucije Tužilaštva BiH.

Ministar Mektić, međutim, nije ostao dužan.

- Tužilaštvo BiH je od 2014. do 2016. godine donelo ukupno 140 naredbi za nesprovođenje istrage i 90 naredbi za sprovođenje istrage. Mene sada demantuju tako što ukazuju na sva krivična dela po kojima su postupali, ratne zločine, oduzimanje rezanog duvana, nedozvoljenoj seči šume... Bacate nam prašinu u oči. Ja govorim o korupciji. Šta je sa 35 optužnica za krivična dela korupcije u BiH? To je još jedan pokušaj obmane Tužilaštva BiH.

TUŽILAŠTVO DEMANTUJU PODACI

U TUŽILAŠTVU BiH kažu da ja rušim moralni dignitet Tužilaštva. Pozivam ih da ne ruše mentalni dignitet građana BiH, koji žele da se otvori borba protiv korupcije, da odgovorni za pljačku i siromaštvo izađu pred lice pravde. Znamo dobro šta su lopovluk, krađe, pljačke. Ja vas ne demantujem gospodo iz Tužilaštva, demantuje vas informacija koju ste dostavili - poručio je Mektić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije