Obeležena godišnjica savezničkog bombardovanja Podgorice

S. D.

05. 05. 2017. u 21:35

Polaganje venaca na spomen-obeležje. Pre 73 godine nastradalo 2.000 ljudi

Обележена годишњица савезничког бомбардовања Подгорице

Foto SNP

PODGORICA - Sedamdeset tri godine od savezničkog bombardovanja Podgorice obeleženo je polaganjem cveća na spomenik nevino nastradalim žrtvama u svim bombardovanjima glavnog grada tokom Prvog i Drugog svetskog rata. I ovog 5.maja, odvojeno su vlast i opozicija odale počast nevino stradalim sugrađanima. Najpre je delegacije SO Podgorica posetila spomenik, a nešto kasnije i predstavnici Socijalističke narodne partije Crne Gore i Demokrata. Za četiri godine Drugog svetskog rata Podgorica je bombardovana čak 84 puta.

Uoči Đurđevdana 1944. godine, Saveznici su iz "gvozdenih ptica" istresli smrtonosne tone na goloruki narod. Nikad nije došlo do odgovora zbog čega se to dogodilo i nikada niko nije odgovarao. Varoš koja je tada brojala oko 16.000 stanovnika zasuta je sa 600 bombi teških preko 400 tona. Oko dve hiljade ljudi nastradalo je u jednom danu, dok su kućerci i retke zgrade bili sravnjeni sa zemljom.

I posle toliko vremena, prilikom građevinskih radova u Podgorici pronalaze se neeksplodirane bombe. Tako je pre dva dana u krugu bivše kasarne "Morača" na Bulevaru Stanka Dragojevića u Podgorici pronađena avionska bomba teška oko 250 kilograma, nemačke proizvodnje. Radnici koji izvode građevinske poslove u tom delu grada bombu su, kako pričaju, primetili tek nakon što su zemlju odvezli i istovarili na periferiji u Kakarickoj gori, o čemu su obavestili i policiju.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

flamantes

06.05.2017. 07:21

Podgorica jeste bila jedan od najčešće bombardovanih gradova u Drugom svjetskom ratu, a ciljeve za savezničku avijaciju su određivali u partizanskom generalštabu.