Rašković Ivić: Opozicioni poslanici diskriminisani i na putovanjima 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, predstavljaće parlament Srbije na skupu „Prelazak sa reči na dela u sprečavanju antisemitizma“ koji se održava 15. maja u Berlinu u organizaciji OEBS-a.

To je odlučeno danas na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

Poziv na ovaj skup, osim Omerovića, dobila je i Dijana Vukomanović iz poslaničkog kluba „Za spas Srbije“, ali budući da skupština snosi sve troškove putovanja i vodeći se ekonomskim razlozima, odlučeno je da na skup ide samo jedan predstavnik iz Srbije.

Sanda Rašković Ivić, članica Odbora i šefica poslaničkog kluba „Za Spas Srbije“, negodovala je danas zbog odluke većine da na skup u Berlin ide samo predstavnik vlasti. „Uvažavam štedljivost i želju da se ne troši mnogo, ali ne bi bilo loše da na taj skup, umesto Omerovića, ide Dijana Vukomanović, koja je ranije vodila delegaciju pri OEBS-u i već na tom polju imala određene rezultate“, rekla je Rašković Ivić, dodajući za Danas da su opozicioni poslanici diskriminisani i kad su u pitanju putovanja, da se u toku ovog skupštinskog saziva nije desilo da se ne put pošalje neki opozicioni poslanik ukoliko treba da mu se put i boravak plati na ime.

Inače, na ovom skupu u Berlinu, osim predstavljanja višegodišnjeg projekta „Prelazak sa reči na dela u sprečavanju antisemitizma“ koji je finansirala Vlada Nemačke, biće pokrenute i aktivnosti na izradi priručnika „Razumevanje antisemitskog zločina iz mržnje i bezbednosnih potreba jevrejske zajednice“, a skup će biti i prilika da se progovori o rastućem osećaju nesigurnosti jevrejske zajednice u regionu ORBS-a.

Odbor za spoljne poslove odobrio je danas i potpredsednicima parlamenta Srbije Gordani Čomić i Veroljubu Arsiću da učestvuju na konferenciji „Partnerstva za otvorenu upravu“ koja se od 18. do 20. maja održava u Kijevu. Troškove ovog putovanja, kako se čulo juče, snosiće UNDP.

Odlučeno je, takođe, da umesto Maje Gojković, predsednice parlamenta, Srbiju na osmom međunarodnom ekološkom kongresu u Sankt Peterburgu predstavlja poslanik SNS Branislav Blažić.

Na današnjoj sednici odbora tri parlamentarne grupe prijateljstva sa Slovenijom, Azerbejdžanom i Kiprom dopunjene su sa još po jednim članom. Svetlana Nikolić Pavlović tako će biti član grupe prijateljstva i sa Slovenijom i Azerbejdžanom, dok će Stanislava Janošević biti novi član grupe prijateljstva sa Kiprom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari