Kinezi finansiraju rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari

M. D.

06. 05. 2017. u 08:02

Donacija Narodne republike Kine u iznosu od 2,65 miliona evra

Кинези финансирају реконструкцију моста на Ђурђевића Тари

Most godinama čeka na obnovu, foto M.Drobnjak

PLjEVLjA - Most na Đurđevića Tari ponovo će zablistati u punom sjaju. To će omogućiti donacija od 2,65 miliona evra koje je Narodne republike Kine namenila Crnoj Gori. Za obnovu pomenutog objekta biće opredeljen deo sredstava, dok će ostatak pomoći biti iskorišćen za druge planirane projekte.

Da će kineska pomoć biti iskorišćena za rekonstrukciju ove saobraćajnice potvrđeno je i na sednici Vlade, kada je usvojena Informacija o donaciji i potpisan Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između dve vlade.

- Donacija u visini od 20 miliona kineskih juana, što je oko 2,65 miliona evra, osim za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, biće upotrebljena i za druge infrastrukturne projekte za koje će se naknadno zaključiti odgovarajući sporazumi - navodi se u pomenutoj informaciji.

Sporazumom je, takođe, definisano da će Kineska razvojna banka i adekvatna institucija koju Vlada Crne Gore odredi međusobno otvoriti beskamatni i bestroškovni račun. Prilikom korišćenja donacije primenjivaće se pravila Kineske razvojne banke.

Do sada nije mnogo ulagano u most na Đurđevića Tari, a njegova rekonstrukcija je neophodna i neodložna. Most osim svoje osnovne funkcije, značajan je i kao turistička atrakcija, i jedan od najlepših saobraćajnih objekata te vrste u svetu.

Međutim već odavno betonska ograda na mostu se kruni, a na pojedinim mestima sa strane mosta u visini kolovoznih traka beton je toliko oštećen da viri gvozdena armatura.


HITNI RADOVI

PROŠLE godine su iz Direkcije za saobraćaj kazali da će kandidovati radove na mostu za plan Javnih nabavki za ovu godinu. Tada su upozorili da se ti poslovi ne mogu predugo odlagati, kako zbog tehničkog stanja, tako i zbog turističkih efekata i koristi koju donose.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ivanka Kosovka

06.05.2017. 08:25

Ej, moji crnogorci, a gde su vam ptijatelji iz NATO alianse? Tamo je pravilo samo daj, daj....

Srbin iz CG

09.05.2017. 22:38

@Ivanka Kosovka - Vecina u Crnoj Gori nije za NATO. To sto je neko da bi sebe sacuvao nazor uveo Crnogorce u NATO to je druga stvar.Pa da je vecina u CG za NATO organizovali bi referendum po tom pitanju a ne kroz krnju skupstinu i od posalnika koji su kupovinom glasova na izborima dobili vecinu.Samo toliko, ne optuzujte jedan narod koji je pod svjetskom silom usao negdje gdje ne voli. Znamo kako su prosli oni koji su bili protoiv NATO-a .

Djordje

06.05.2017. 10:46

A zasto bi to nas u Srbiji interesovalo? Crna gora nam je zabila noz u ledja toliko puta,a crnogorci izvoze kriminalce u Srbiju! Zasto bi nas Srbe interesovalo za donaciju i poravku mosta koji se nalazi u crnoj gori .Nema nikakve veze sa nama u Srbiji?

Gojko

06.05.2017. 11:32

@Djordje - Zato što ti u tekstu lepo piše da je to jedan od najlepših saobraćajnih objekata na svetu.Ne bi Kinezi obnovili taj most da nije tako.Žao mi je što nikada nisam prošao tim mostom da se lično uverim u to.

RadeCG

06.05.2017. 11:40

@Djordje - ''Novosti'' se prodaju i u Crnoj Gori, i ima nas ovamo koji volimo da ih čitamo...

goran

06.05.2017. 22:51

@Djordje - Ovo i te kako interesuje ljude u Srbiji , jer je kompletan most originalno delo Beogradskih inženjera i Beogradskih graditelja .

Gojko

07.05.2017. 11:33

@Djordje - Pržogrnčaninu,pre 50 godina sam otišao u Frankfurt na Majni,u centar tog grada,ul.Alle 36 sa svojih 10 godina života.A u tekstu se lepo navodi ,,u svetu''.

Ima jedan lep rvacki film

07.05.2017. 19:44

@Djordje - o Vrankvurtu, Mira Banjac glumila... lepo vam je bilo tamo. Oj Frankfurte, je... ti Majnu, što bi rekao Čorba.

Sneza

06.05.2017. 17:51

@Djole Pa nemoj da otvaras vesti koje te ne zanimaju, ja (i mnogi koje znam) radim tako. Manje ces se nervirati :p