Pljevlja: Povećala sebi platu, pa otišla na porodiljsko

M. DROBNjAK

06. 05. 2017. u 08:23

Pooštrena kazna okrivljenoj za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju u Pljevljima. Jelena Bujišić moraće na pet meseci u zatvor

Пљевља: Повећала себи плату, па отишла на породиљско

Foto M.Drobnjak

PLjEVLjA - Bjelopoljski Viši sud uvažio je žalbu osnovnog državnog tužioca i preinačio presudu Osnovnog suda u Pljevljima tako što je Jeleni Bujišić, iz ovog grada, izrekao kaznu zatvora od pet meseci zbog zloupotrebe u poslovanju u vezi s naknadom za porodiljsko odsustvo.

Presudom suda u Pljevljima, Bujišićeva je bila oglašena krivom zbog dva produžena krivična dela zloupotrebe položaja. Pljevaljski sud je dosudio jedinstvenu kaznu zatvora od šest meseci i istovremeno odredio da neće biti izvršena ukoliko okrivljena u roku od dve godine po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Takođe, istom presudom ona je u obavezi da državi, tačnije Ministarstvu rada i socijalnog staranja, na ime štete plati 15.301,94 evra u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude.

Istom presudom okrivljena mora da plati troškove krivičnog postupka od 303,50 evra, a na ime paušala iznos od 55 evra u korist budžeta Crne Gore.

- Bujišićeva je u svojoj odbrani istakla da je u svojstvu izvršnog direktora, neposredno pre odlaska na porodiljsko bolovanje zaposlene M. P., kao i pre svog porodiljskog odsustvovanja, aneksom ugovora o radu zaposlenoj M. P. i sebi uvećala zaradu. Navela je da je zarade uvećala jer je firma solidno poslovala - navodi se u presudi.

Sud je kroz dokazni postupak našao da okrivljena nije imala zakonsko pravo na povećanje zarada. Iz nalaza i mišljenja veštaka finansijske struke proizilazi da je preduzeće čiji je izvršni direktor okrivljena u kritičnom periodu poslovalo s gubicima.

Takođe se navodi da je J. B. sebi i zaposlenoj M. P. pribavila protivpravnu imovinsku korist, jer je uvećala zarade upravo za period dok su ona i zaposlena M. P. bile na porodiljskom odsustvu, odnosno u periodu kada njeno preduzeće ne isplaćuje zarade, već se zarade isplaćuju iz refundiranih novčanih sredstava njenom preduzeću Ministarstva rada i socijalnog staranja.


BUDžET OŠTEĆEN ZA 30 MILIONA!

Zbog enormnog uvećanja zarada tokom porodiljskog odsustva, sumnja se da je državni budžet oštećen za blizu 30 miliona evra. Ranije je navedeno da su zloupotrebe očigledne, jer je 2005. za naknade porodiljama potrošen 5,1 milion, a taj iznos je učetvorostručen 2012. i iznosio je čak 22,3 miliona. To se desilo upravo zbog toga što se neko dosetio da tokom porodiljskog bolovanja enormno uveća zarade, tako da su plate nekim porodiljama tokom tog perioda iznosile i do 3.600 evra na mesečnom nivou.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)