Novčanik Novac Pare Pun novca para
Profimedia
Novčanik Novac Pare Pun novca para

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Bjelopoljski Viši sud uvažio je žalbu osnovnog državnog tužioca i preinačio presudu Osnovnog suda u Pljevljima tako što je Jeleni Bujišić, iz ovog grada, izrekao kaznu zatvora od pet meseci zbog zloupotrebe u poslovanju u vezi s naknadom za porodiljsko odsustvo.

Kako se navodi, Bujišićeva je sebi i zaposlenoj M. P. pribavila protivpravnu imovinsku korist, jer je uvećala zarade upravo za period dok su ona i zaposlena M. P. bile na porodiljskom odsustvu, odnosno u periodu kada njeno preduzeće ne isplaćuje zarade, već se zarade isplaćuju iz refundiranih novčanih sredstava njenom preduzeću Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Presudom suda u Pljevljima, Bujišićeva je bila oglašena krivom zbog dva produžena krivična dela zloupotrebe položaja. Pljevaljski sud je dosudio jedinstvenu kaznu zatvora od šest meseci i istovremeno odredio da neće biti izvršena ukoliko okrivljena u roku od dve godine po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Takođe, istom presudom ona je u obavezi da državi, tačnije Ministarstvu rada i socijalnog staranja, na ime štete plati 15.301,94 evra u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude.

Istom presudom okrivljena mora da plati troškove krivičnog postupka od 303,50 evra, a na ime paušala iznos od 55 evra u korist budžeta Crne Gore.

- Bujišićeva je u svojoj odbrani istakla da je u svojstvu izvršnog direktora, neposredno pre odlaska na porodiljsko bolovanje zaposlene M. P., kao i pre svog porodiljskog odsustvovanja, aneksom ugovora o radu zaposlenoj M. P. i sebi uvećala zaradu. Navela je da je zarade uvećala jer je firma solidno poslovala - navodi se u presudi.

Sud je kroz dokazni postupak našao da okrivljena nije imala zakonsko pravo na povećanje zarada. Iz nalaza i mišljenja veštaka finansijske struke proizilazi da je preduzeće čiji je izvršni direktor okrivljena u kritičnom periodu poslovalo s gubicima.

Komentari (2)

Pera Detlic

06.05.2017 08:54

Kad nece drzava da im da za decu snasla se sama.

Jel nisi glasala za

06.05.2017 09:00

Mila?