SNSD zbog LJubije traži savez sa SDA

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 05. 2017. u 11:59

Vladajuća koalicija u NSRS nema većinu za prodaju dela prijedorskog rudnika

СНСД због Љубије тражи савез са СДА

Oko rudnika gvozdene rude u Prijedoru i dalje se lome koplja Foto: Nezavisne

VLADAJUĆA koalicija u Narodnoj skupštini Srpske, SNSD-DNS-SP, nema potrebne 42 ruke "za", kako bi se usvojila odluka Vlade RS da se firmi "Izrael investment grupa" proda 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika "Ljubija". DNS je već odbio ovaj predlog, i iz ove stranke poručuju da njihovih petoro poslanika neće podržati ovu odluku. Zbog ovakvog njihovog stava, SNSD je prinuđen da saveznike potraži na drugoj strani. Kako su za "Novosti" objasnili izvori iz ove stranke, počelo je lobiranje kod ostalih poslanika, pre svih u koaliciji "Domovina", koju čine tri poslanika SDA, jedan SBB i jedan HSP, da podrže odluku Vlade.

- Ali iako je SNSD sa SDA u Parlamentu BiH pokušao da progura set zakona o akcizama i tako "kupi" SDA za podršku u Narodnoj skupštini RS, set zakona o akcizama je pao, a podrška SDA za prodaju "Ljubije" ostala je na klimavim nogama. SNSD pokušava i da u Savezu za promene pronađe bar tri ruke "za", što mu do sada nije pošlo za rukom, i od toga neće biti ništa - kaže izvor "Novosti".

Senad Bratić, poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS, kaže, za "Novosti", da ova stranka neće podržati odluku Vlade RS o prodaji kapitala u "Ljubiji".

- Predsedništvo SDA je već donelo ovu odluku. Sa odlukom se sigurno slažu i u SBB, koji su takođe poručili da je neće podržati. SDA nije dužan SNSD pa da mora da podrži ovakvu inicijativu - poručio je Bratić.

Branislav Borenović, predsednik PDP, kaže, za "Novosti", da je uzalud to što članovi SNSD pokušavaju da kupe poslanike Saveza za promene, jer od toga nema ništa.

- SNSD je formirao većinu u Narodnoj skupštini RS kupujući poslanike, ali to im više neće proći. Na pokušaju prodaje dela "Ljubije", ta ista vlada bi trebalo da padne. Koalicija SNSD-DNS-SP je pukla upravo na "Ljubiji". Da imamo normalnu državu, ova vlada bi već bila bivša i tražila bi se nova većina u Skupštini RS. Ipak, SNSD se ne predaje, pokušava na mišiće da održi neodrživo, a to je koalicija sa DNS - kaže Borenović.

ODLUKA 10. MAJA ODLUKA o prodaji dela Vladinih akcija u RŽR "Ljubija" biće na sednici Narodne skupštine 10. maja. Ovo je već treći pokušaj da se proda deo akcija u RŽR "Ljubija". Ponuda firme iz Izraela je 92 miliona maraka i veća je za 30 miliona od ponude "Arselor Mitala". Inače, "Mital" je najavio povlačenje iz Prijedora ukoliko Vlada proda svoj deo firmi iz Izraela.

Lider DNS Marko Pavić izjavio je da ne bi trebalo lako da se rasprodaju javna dobra, jer bi tako postali najamnici na vlastitoj zemlji. On dodaje da je DNS sa SNSD i SP - koalicioni partner, a ne istomišljenik, i da postoje pitanja u kojima se ne slažu sa njima.

- Da smo istomišljenici, onda bi to bila jedna stranka. Postoje pitanja oko kojih se ne slažemo, i to je svakako i prodaja RŽR "Ljubija", međutim, koalicija nije dovedena u pitanje. Prodaja je po treći put na dnevnom redu, pa i do sada koalicija nije pucala, niti može pući na jednoj tački -rekao je Pavić.


IZRAELSKA KOMPANIJA NIJE KREDIBILNA

LIDER DNS Marko Pavić je ponovio da njegova stranka ne može podržati prodaju "Ljubije" i da će njihov stav po tom pitanju ostati nepromenjen.

- Firma kojoj Vlada želi da proda akcije "Ljubije" nije kredibilna, niti garantuje da će se ruda u "Ljubiji" kopati. To je osnovni razlog zašto tu odluku ne možemo da podržimo. Naš cilj je da se kopa ruda, da se zapošljavaju ljudi, da "Železnice Republike Srpske" rade slično - zaključio je Pavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

wz20s

06.05.2017. 19:49

E sad mi recite ko je izdajnik! Za prodaju i unistavanje RS najvise su dali momci iz SNSDa sa svojim saradnicima iz federacije, bez obzira sto drukcije pricaju.