Na primorju Ruse različito broje

S. GREGOVIĆ - V. KADIĆ

06. 05. 2017. u 12:12

Hotelijeri i trgovci nekretninama demantuju navode o poseti glavnih turista. Gosti iz nekad bratske zemlje, za 23,3 odsto imali više noćenja

На приморју Русе различито броје

Foto SO Budva

ZATEGNUTI politički odnosi Podgorice i Moskve uneli su zebnju među turističke poslenike na crnogorskoj obali uoči predstojeće sezone. Zbog moguće oseke ruskih gostiju strahuju vlasnici restorana i hotela od Ulcinja do Herceg Novog, iako statistički podaci govore drugačije.

Rusi su prošle godine, a i ranije, bili veoma prisutni u predsezoni (maj i jun), glavnoj sezoni, alo i nakon vrelog leta. Ima ih i ovih dana, ali ne u onom broju kao lane. Prema podacima Monstata, međutim, za četiri meseca ove godine od 91.120 turista, Crnu Goru je posetilo najviše Rusa. Oni su ostvarili 60.900 noćenja, što je za 23,3 odsto više nego godinu ranije!

Dragan Ivančević Purko, predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore za "Novosti" ističe da je buking, kada je u pitanju rusko tržište, veoma dobar.

- Da kojim slučajem samo pet odsto građana Ruske Federacije, koji nemaju ništa protiv članstva Crne Gore u NATO stignu na našu obalu, ne bismo ih imali gde smestiti - kaže Ivančević.

Ipak, iz Udruženja ugostitelja Budve ističu da je promet u privatnim restoranima, kafićima i drugim sličnim objektima i lani i početkom ove sezone, opao. Jedan od razloga je taj što više nema najbogatijih baćuški koji se ovde pamte kao najgalantniji gosti. Turizam je, kažu, labilna privredna grana, pa i manji "potresi" donose velike promene. A kad je u pitanju prisustvo Rusa na crnogorskom primorju, veliki broj njih (priča se desetak hiljada) ima ovde stanove, kuće i druge nekretnine koje su kupili u vreme ruskog buma od 2006. do 2008. godine.

RASPRODAJA STANOVA U BABINOM DOLU RUS koji je došao u vreme kad su ovde kupovali nekretnine ne pitajući za cenu, postao je vlasnik sedam stanova u Budvi, i to u naselju Babin do blizu centra grada. Tada ih je platio debelo 3.500 evra po kvadratu. Stanovi su bili luksuzni, sa garažom. Sada sve rasprodaje po upola nižoj ceni! Od bivše opštinske vlasti mu je stigla "čestitka" sa porezom od gotovo 25.000 evra. I to je, izgleda, prevagnulo u odluci da ih ponudi na prodaju.

Sada, nemali broj Rusa prodaje svoje stanove i to najčešće po duplo manjim cenama, nego što su ih platili. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. Drugi razlog su - nerealne cene, koje su važile pre dve-tri godine. U vreme najezde, mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su videvši mogućnost za velikom zaradom, mnogi intenzivno i prekomerno gradili. Taj stambeni bum u Budvi i njenoj okolini je trajao kratko.

Naglo povlačenje Rusa sa stambenog tržišta tumači se i političkim razlozima, pre svega uvođenjem sankcija Rusiji i ulaskom Crne Gore u NATO. U Budvi ističu da je neizvesno kada će situacija biti bolja. No, pojedini vlasnici i dalje tvrdoglavo drže cene kvadrata, koje nema ko da plati. Veruju da će bolje vreme, ipak, doći.


NEMA OTKAZIVANjA ARANŽMANA

U "Budvanskoj rivijeri" su zadovoljni najavama agencija sa ruskog tržišta. Ugovoreni su čarter letovi iz Moskve i San Peterburga prema Tivtu i Podgorici. Posebno ih je obradovala informacija sa ruskog portala Meduza koji piše da turistički operatori nemaju nameru da obustave saradnju sa partnerima iz Crne Gore, bez obzira na preporuku portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Monarch Highlander

06.05.2017. 12:49

Za Vaskrs i prvomajske praznike V.Novosti su objavile tekst istih ljudi iz TO Budva o prebukiranosti budvanskih hotela.Ja ne znam zivim li ja ili oni u Budvi?

Чикаго

06.05.2017. 16:10

Сад ће лепо Руси све то да продају шиптарима, па ће Милови поносити црногорци да "уживају". Поздрав за 300.000 Срба који живе у Црној Гори

To su Rusi

06.05.2017. 17:41

koji dođu zbog prodaje nekretnina. a vi ih zovete turistima. Pa, gde dođu kad su vam hoteli zimi zatvoreni?

Bandjur

06.05.2017. 20:37

Nije mi jasno da bilo ko ide da letuje u CG, a pogotovo Rusi da toliki put prevale, da bi se kupali u onom njihovom moru, koje vise na kanalizaciju podseca.

flamantes

07.05.2017. 08:31

Pa primorje nije vaše nego crnogorsko, a džabe i vaša negativna propaganda, Srbi dolaze u većem broju nego dok smo bili zajedno. Naravno svi dobro došli na odmor u Crnu Goru i naravno trebaju to platiti, a cijene su vrlo popularne.