Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
NE LOMITE MI KRUŠKU Kako se zbog jedne voćke komšije u banjalučkom naselju gledaju popreko

NE LOMITE MI KRUŠKU Kako se zbog jedne voćke komšije u banjalučkom naselju gledaju popreko

Skoro 70 stanovnika Česme pristalo je da Gradu proda deo dvorišta kako bi konačno dobili pristojan put, ali dvojica komšija ne pristaju na ponuđene uslove.

naselje Cesma  Mile Petrusic kruska Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
naselje Cesma Mile Petrusic kruska
Mile Petrušić
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Mile Petrušić

Gradnju decenijama iščekivanog puta u Česmi mogla bi sa spreči jedna stara kruška i stepenice, zbog kojih meštani Mile Petrušić i Željko Rogić ne žele Gradskoj upravi da prodaju deo dvorišta.

Iako je glavna ulica kroz naselje uska da se jedva mimoiđu dva automobila i nema trotoare, zbog čega je školarcima glava svakodnevno u torbi, gradnja nove saobraćajnice je pod upitnikom.

Meštanin Mile Petrušić, koji je Banjalučanima poznat kao aktivista-ekolog i neko ko se bori za dobrobit sugrađana, kaže da zemlju ne da iz principa.

- Već sam dao pola metra dvorišta, sada traže još oko metar i po, a ja im ne dam. Mile je prvi dao deo dvorišta iza kuće, kada je građen nasip, jer nam to svima treba, ali asfalt sa dva trotoara nije nam neophodan – tvrdi Petrušić.

Kaže da nisu novci u pitanju, već mu smeta što su komšije preko puta njegove kuće, kako tvrdi, dvorišta „izneli“ na državni put, a njemu njegovo hoće da oduzmu.

- Žaliću se i međunarodnim sudovima  jer mi zemlju ne mogu oduzeti. Svi oni u Gradskoj upravi su servis nas građana i moraju da rade u našem interesu, nikako drugačije – odlučan je Mile.

Gradnja bezbedne ulice, sa trotoarima i rasvetom i jeste u interesu svih meštana Česme, kaže komšija Zlatan Hodžić, i dodaje da će sam porušiti svoju ogradu i ukrasne tuje, samo da radovi konačno počnu.

- Imam dvoje dece, a brat jedno, za koju godinu će krenuti u školu i ne želim da strepim jer se ovom ulicom vozi kao autoputem – rekao je Hodžić.

Zlatan Hodžić
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Zlatan Hodžić

Željko Rogić kaže da pristaje na gradnju puta, ali mašinama ne da dalje od žive ograde.

- Ako bi mi uzeli dvorišta koliko su planirali, trotoar bi prešao preko stepenica. Na to ne pristajem i to je moje pravo. I pored Incela ima samo jedan trotoar, zašto ne može i ovde – kaže Rogić.

Iz Gradske uprave meštanima Česme poručuju da, ako ne budu složni i ne dozvole gradnju, još dugo će se voziti ulicom kao makadam.

Slaviša Sandić, v. d. načelnika Odeljenja za saobraćaj i puteve,  kaže da je projekt saobraćajnice u završnoj fazi, na terenu je procenjeno koliko bi meštanima morali da plate za porušene ograde, drveće i izuzeto zemljište, te se čeka zeleno svetlo za novac od Ministarstva finansija RS.

- Ako obezbedimo saglasnost svih meštana, onda možemo pisati Ministarstvu finansija. Nije se samo Banjaluka prijavila za taj povoljni kredit, nego i druge lokalne zajednice, pa nam je bitno da meštani budu složni i da što pre rešimo imovinsko-pravne odnose – rekao je Sandić.

U Mesnoj zajednici Česma kažu da im je ponuđeno 50 KM za svaki izuzeti kvadrat zemljišta, te dodatni novac za ograde i stabla koja će biti porušena. U Gradskoj upravi dodaju i da su spremni ponovo pregovarati sa Petrušićem i Rogićem, samo do pristanu na gradnju.

Banjaluka se prijavila za oko 750.000 KM novca planiranog za sanaciju štete od poplava, kojim bi sagradila saobraćajnicu u Česmi, te su spremni uložiti ukupno milion KM i sagraditi oko 800 metara puta, od mosta, do lokalne škole i crkve.

Neće narušavati životni prostor

U Gradskoj upravi kažu da ne žele da narušavaju ničiji životni prostor, te dodaju da je kod Željka Rogića planirano autobusko stajalište, ali da se može graditi i bez njega, kako bi se izbeglo rušenje stepenica.

Autobus bi se zaustavljao na ulici, a putnici čekali na trotoaru, ali to i onako nije retkost. Međutim, Petrušićevu krušku nikako ne mogu izbeći i moraće je poseći.