Baština vredna i porodičnog nasleđa (FOTO)

N. Š. RADIĆ

06. 05. 2017. u 14:31

"Novosti" u poseti jedinom specijalizovanom muzeju u BiH - Muzeju policije Republike Srpske u Banjaluci

Баштина вредна и породичног наслеђа (ФОТО)

Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Foto: V. Dančić

VIŠEDECENIJSKA foto-dokumentacija krvnih i seksualnih delikata, vlasništvo poznatog sarajevskog inspektora Uroša Price odnedavno je upotpunila bogatu kolekciju od preko 700 eksponata jedinog specijalizovanog muzeja u BiH - Muzeja policije Republike Srpske. Naime, unuk pokojnog Uroša Price, takođe Uroš koji danas živi u Švajcarskoj često dolazi na ove prostore obilazeći rodbinu, odlučio je da ovo vredno porodično nasleđe pokloni upravo banjalučkom muzeju.

- Mladi Prica nas je posetio i rekao da želi da nam uruči ovaj vredan eksponat, i svakako je trenutno jedan od naših najvrednijih eksponata, rezultat nečijeg truda, precizno prikupljan i dokumentovan od 1921. U ovim knjigama preovladavaju seksualni i krvni delikti, a pokojni Prica svaku fotografiju potpisivao je kratkim opisom delikta, ćiriličnim pisanim "debela - tanka" pismom. Pa tako vidimo, na primer "Samoubistvo skokom sa stene na Bembaši", "Nađeno novorođenče u Novom Sarajevu", "Lešina žrtve grabežnog umorstva", "Nerešen slučaj u topovskoj radnji", "Samoubistvo lovačkom puškom", "Falsifikatori vezani lancima", "Naprasna smrt na ulici" - ispričao je za "Novosti" načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Mile Šikman.

Šikman kaže da Muzej policije Republike Srpske sadrži nekoliko zbirki.

- Pored razne dokumentacije imamo i zbirku policijskog naoružanja i kriminalističku zbirku, odnosno kolekciju eksponata zaplenjenih prilikom različitih policijskih obrada. Najveći deo kolekcije oružja prikupljen je nakon posleratne, poznate akcije "Žetva", najveći deo je uništen, ali pojedini primerci sačuvani su upravo za muzej. Među najstarijim eksponatima je mitraljez ruske proizvodnje, oružje koje je korišćeno u Drugom svetskom ratu, potom američka puška "tomson" iz četvrdesetih godina, te nemački mitraljez. Ovoj zbirci pripadaju i pištolji "valter" iz Drugog svetskog rata te puškomitraljez "M53" iz jugoslovenskog perioda.

Uniforma policajca iz Doboja do 1991. i autor teksta,Foto: V. Dančić


MAŠINA ZA FALSIFIKOVANjE EVRA MEĐU eksponatima koji pripadaju kriminalističkoj zbirci nalazi se, i posetiocima posebno interesantna, mašina za falsifikovanje evra. Mašina je zaplenjena 2007. u čuvenoj akciji "Trokut", a počinioci su osuđeni na devet godina zatvora.

Muzej se nalazi u prostorijama Uprave za policijsko obrazovanje i otvoren je za javnost.

- Iako eksponate prikupljamo od 2002, tek 2015. doneta je i zvanična odluka o formiranju muzejske postavke. Među preostalim eksponatima vredi pomenuti i fotografije iz ratnog perioda - postrojavanje policije, zbirku policijskih dokumenata, a među njima posebno zanimljivi Krivični zakonik iz 1959, Zakon o krivičnom postupku 1977, monografiju o poginulim pripadnicima MUP RS...


KRIMINALISTIČKI EKSPONATI

NEKI od eksponata korišćeni su u pljačkama, razbojništvima, seksualnim deliktima, pa smo tako imali priliku videti nož kojim je izvršeno ubistvo, oproštajno pismo samoubice, lobanju posle obdukcije...

Foto: V. Dančić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije