Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
BiH mora da smanji broj neregistrovanih vozila: Na zelene kartone bacimo 5 miliona maraka

BiH mora da smanji broj neregistrovanih vozila: Na zelene kartone bacimo 5 miliona maraka

Dok vozači iz EU i većine zemalja okruženja bez problema prelaze granice, vozači iz BiH i dalje imaju obavezu da pokažu zeleni karton.

Gradiska granica Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Gradiska granica
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Ovaj komad papira kojim dokazuju da je vozilo registrovano i osigurano, građani BiH osiguravajućim kućama pri registraciji plaćaju pet KM.

To je godišnje skoro pet miliona KM, uzme li se u obzir da u BiH ima registrovano oko milion vozila.

S druge strane, za vozače iz Srbije i Hrvatske registarske tablice su sasvim dovoljan dokaz da im je vozilo osigurano i ne moraju da to dodatno dokazuju.

Razlog neravnopravnog položaja je to što u BiH prema procenama Saveta biroa - međunarodne asocijacije za osiguranje automobila, ima mnogo neregistrovanih vozila - više od 15 odsto.

Da bi zeleni kartoni bili ukiniti BiH mora da smanji kvotu neregistrovanih vozila i nakon toga potpiše međunarodni “MGA” sporazum, koji bi zvanično omogućio našim vozačima da prelaze granicu bez navedenog dokumenta.

- Potpisivanjem ovog sporazuma podrazumeva se i garantuje da vozilo koje prelazi granicu ima osiguranje za štetu koju može da pričini u saobraćaju u drugoj zemlji - kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Milija Radović
Foto: D. Božić / RAS Srbija
Milija Radović

Predsednik Skupštine osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da za ukidanje zelenog kartona broj neregistrovanih vozila u BiH mora da bude smanjen ispod tri odsto.

- To je glavni uslov, a do tada će zeleni karton morati da služi kao dokaz da je vozilo osigurano - kaže Durmić.

On je dodao da od naplate zelenih kartona osiguravajuće kuće nemaju zarade, jer sve ode na troškove njihove izrade i štampe.

Prošle godine formirana je radna grupa na nivou BiH sastavljena od predstavnika nadležnih entitetskih institucija, ministarstava, osiguravajućih društava te Biroa zelene karte BiH, koja je napravila akcioni plan za smanjenje vozila bez registracije. Kada će plan biti realizovan još nije poznato.

Milenko Jaćimović, stručnjak za saobraćaj iz Banjaluke, kaže da je od uvođenja zelenog kartona u EU i okruženju došlo do promene propisa kada je u pitanju naplata štete oštećenih strana koje nisu u matičnoj državi.

- Zato u svakom slučaju treba ispitati opravdanost zelenog kartona. Ne treba podržavati bilo kakvo opterećenje za građane, ako nije potrebno - kaže Jaćimović.

Teško naplatiti štetu

Milija Radović naglašava da neregistrovana vozila predstavljaju potencijalnu opasnost za bezbedan saobraćaj.

- Vozači koji voze neregistrovano vozilo krše propise i na sve načine pokušavaju da izbegnu policiju. Osim toga teško je naplatiti štetu u slučaju da vozilo koje učestvuje u saobraćajnoj nesreći nema osiguranje - navodi Radović.