Most: Plenković krši Ustav

Kao pobjednik na posljednjim parlamentarnim izborima, kaže Plenković, on bira partnera (EPA)

Most nezavisnih lista je upozorio premijera Andreja Plenkovića da odugovlačenjem postavljenja novih ministara krši Ustav Republike Hrvatske s ozbiljnim posljedicama po državu i društvo.

Ocjenjuju da odugovlačenjem nastoji izbjeći negativne izborne posljedice osiguranja stabilne saborske većine uz pomoć HNS-a.

U saopćenju Most je upozorio premijera Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kao i “njihovu na krajnje sumnjiv način prikupljenu saborsku većinu” da su gotovo svi vodeći ustavni i pravni stručnjaci, kao i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, složni u tvrdnji da smijenjene ministre moraju zamijeniti novi i to u što kraćem roku, dakle ne dužem od 30 dana, prenosi Hina.

“Kako je drugi krug lokalnih izbora tek 4. lipnja, odgađanje glasovanja o imenovanju novih ministara nakon toga roka značilo bi da se Hrvatska našla u duboko nezakonitoj i protuustavnoj situaciji kakva nije viđena od uspostave demokratskog poretka u Hrvatskoj”, kaže se u saopćenju i dodaje da je za tu situaciju odgovoran Andrej Plenković, “zbog kojeg je došlo do pada Vlade te zbog kojeg je kriminal u Agrokoru i dalje zaštićen.”

“Ako ne dopustite glasovanje o imenovanju novih ministara u zakonskom roku, Hrvatska će se naći u izuzetno opasnoj situaciji za koju ste odgovorni isključivo vi”, kaže se u saopćenju Mosta i dodaje da bi razotkrivanje plana osiguranja stabilne većinu uz pomoć HNS-a bilo nepovoljno za obje te stranke na lokalnim izborima.

‘Gospodari iz sjene’

“Plenkovićevi gospodari iz sjene, družina koja je bila spremna na sve kako bi očuvala kriminalni sustav gospodina Todorića i njegove ljude u Vladi, moraju znati da se igraju opasnim stvarima te da će ih povijest upamtiti kao ljude koji su radi svojih privatnih interesa kršili Ustav i zakone na način koji graniči s uspostavom diktature”, zaključuje se u saopćenju Mosta.

Plenković je ranije ostavio otvorenom mogućnost da jedan od novih ministara u njegovoj Vladi bude iz neke druge stranke, a ne iz Hrvatske demokratske zajednice.

Kao pobjednik na posljednjim parlamentarnim izborima, kaže, on bira partnera. Tanka većina od 76 poslanika, kojom je u petak izabran novi predsjednik Sabora, ugrožena je odlukom HDZ-ovog zastupnika Zlatka Hasanbegovića da se na lokalnim izborima u Zagrebu kandidira na listi nezavisne Brune Esih.

Iako je Plenković ranije poručio da su vrata stranke otvorena članovima koji ne podrže zvaničnog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Dragu Prgometa, danas je poslao blažu poruku.

“Pa mi smo se čuli jutros. Dakle, ja sam ga nazvao, kad sam se vratio sinoć iz Beča i razgovarali smo vrlo otvoreno, kratko. Ja sam shvatio da je on tu odluku donio praktički u posljednji trenutak, čini mi se ponukan nekim ozračjem kojeg je izbliza gledao u Saboru. On je povukao taj potez. Razgovaraćemo idućeg tjedna. Sastaće se u nekom trenutku i tijela stranke, pa ćemo vidjeti što ćemo dalje. To je njegov izbor”, kazao je Plenković.

Novi predsjednik Sabora

Hrvatski sabor je u petak dobio novog predsjednika, Gordana Jandrokovića iz Hrvatske demokratske zajednice.

Povjerenje mu je dalo 76 zastupnika, okupljenih oko HDZ-a. Zastupnici opozicione Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) napustili su sabornicu u trenutku glasanja.

Plenković je ranije nazvao Most, bivšeg HDZ-ovog partnera u vladi, najodgovornijim za krizu vlasti i poručio da je njegov cilj stabilizacija hrvatskih institucija.

Kriza vlasti izbila je prošle sedmice kada su trojica ministara Mosta zatražila smjenu ministra finansija Zdravka Marića, držeći da je u sukobu interesa zbog krize koncerna Agrokor.

Izvor: Al Jazeera i agencije