Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
KVARCUJU SE I MALOLETNICI Solarijumi rade punom parom, broj obolelih od melanoma u porastu

KVARCUJU SE I MALOLETNICI Solarijumi rade punom parom, broj obolelih od melanoma u porastu

U RS još niko ne razmišlja o zabrani kvarcanja za maloletne osobe, iako je nastanak melanoma kod mladih u dobroj meri posledica zračenja u solarijumu.

Solarijum Foto: shutterstock
Solarijum
Solarijumi emituju i do 15 puta više UV zraka nego sunce
Foto: shutterstock
Solarijumi emituju i do 15 puta više UV zraka nego sunce

Za razliku od RS, u Srbiji će upotreba solarijuma do kraja ove godine biti zabranjena mlađima od 18 godina, najavili su iz Ministarstva zdravlja. Iz Udruženja dermatovenerologa Srbije saopštili su da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina posledica UV zračenja u solarijumu.

I Svetska zdravstvena organizacija je solarijum svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Uprkos tome, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da su im ruke vezane, jer na njihovu adresu do sada nije stigla nikakva inicijativa za zabranu upotrebe solarijuma za mlađe od 18 godina.

– Takvu inicijativu nismo dobili od stručne javnosti ili Udruženja dermatologa RS. Ako se ona pojavi, razmotrićemo je, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva – kažu u ovom ministarstvu.

Zvanična statistika pokazuje da od najsmrtonosnijeg raka kože-melanoma, u RS svake godine umre oko 35 osoba, a bude otkriveno čak 95 novoobolelih koji, ako je karcinom u poodmakloj fazi, nemaju baš dobre izglede za izlečenje. Unazad dve decenije, porast obolelih od melanoma u RS varira od četiri do šest odsto godišnje.

I lekari u Srpskoj upozoravaju da je kvarcanje u solarijumu kancerogeno i štetno po zdravlje, naročito kod osoba svetle puti, onih koji imaju veći broj mladeža, te ljudi koji imaju sindrom displastičnog mladeža.

- Koža "pamti" svako izlaganje štetnom UV zračenju, uključujući i solarijume, što je jedan od faktora rizika za nastanak karcinoma kože.

Poseban rizik od nastanka melanoma imaju osobe koje su u detinjstvu dobile opekotine od sunca, te oni koji intenzivno borave na suncu ili se izlažu veštačkim izvorima UV zračenju, gde se prvenstveno misli na kvarcanje u solarijumu – upozoravaju lekari.

Uprkos tome, u RS je iz godine u godinu sve veća pomama za ovim vidom ulepšavanja, a u solarijume u sve većoj meri idu i mlade devojke, često i koju godinu pre punoletstva.

- Dolaze i mlade devojke, kojima je, međutim, teško odrediti godište. Ponekad se na prvi pogled čini da su tek na početku srednje škole, a dešava se da dolaze u pratnji majki. Više dolaze u proleće, jer žele da se pripreme za predstojeće leto - kažu u kozmetičkim salonima.

Po cenu lepote, devojke u RS zatvaraju oči pred činjenicom da solarijumi emituju i do 15 puta više UV zraka nego sunce. Njima je, očigledno, bitno samo to da brzo potamne, ne razmišljajući da to može debelo da ih košta, već kroz koju deceniju.

Melanoma je, naime, jedan od najagresivnijih karcinoma koji brzo metastazira i zahvata druge organe, a od kojeg kako kod nas, tako i u zemljama okruženja, iz godine u godinu oboleva sve više ljudi.

Preživljavanje ispod pet godina
Foto: D. Božić / RAS Srbija
Preživljavanje ispod pet godina

Jedini efikasan način borbe protiv malignog melanoma je prevencija, koja, između ostalog, podrazumeva i ograničavanje izlaganja UV zracima.

Obolevaju i adolescenti

U RS uglavnom obolevaju muškarci i žene između 40 i 60 godine života, ali je, kako upozoravaju iz bolnica, evidentan porast obolelih adolescenata, te osoba između 25 i 35 godina života. Melanomi koji se javljaju kod mlađih od 55 godina povezani su sa izlaganjem UV zračenju u detinjstvu. Za razliku od najčešćih karcinom, preživljavanje pacijenata obolelih od melanoma kože je znatno manje od pet godina. Uprkos porastu broja obolelih, stopa smrtnosti je ipak u blagom opadanju, zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti.