HASANBEGOVIĆ PROTIV TITOVOG TRGA: Promenićemo ime ovog zlokobnog simbola
Foto: Beta/Dario Grizelj 5 2 2016

Brisanje istorije

HASANBEGOVIĆ PROTIV TITOVOG TRGA: Promenićemo ime ovog zlokobnog simbola

Hrvatska -

Demonstrantima koji su se danas okupili ispred Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, kako bi podržali inicijativu "Krug za Trg" da se Trg maršala Tita preimenuje u Pozorišni trg, obratio se i pružio podršku Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture i poslanik HDZ-a.

On je i kandidat na Listi grupe birača za zagrebačku Gradsku skupštinu čiji je nosilac nezavisna poslanica Bruna Esih, koja je takođe pružila podršku protestu.

Okupljeni su ih pozdravili ovacijama, prenosi Hina.

"Zajedno ćemo promeniti ime ovog trga", poručili su Hasanbegović i Esihova koja je rekla i da je "narod najveća snaga".

"Zato se držimo zajedno i rezultat neće izostati, sada i u budućnosti", rekla je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Hasanbegović je rekao da mu je čast da bude s okupljenima.

"Činilo se, do juče, uzaludno sve ove godine. Odluku o ovom moralnom i građanskom ruglu, Trgu maršala Tita, neće doneti nikakvo činovničko povereništvo, donećemo ga mi, vi, nova Gradska skupština koja će bez kalkulacija svojim glasovima promeniti ime ovog zlokobnoga simbola", tvrdi Hasanbegović.

Prema procenama policije na skupu je bilo oko 1.500 ljudi. Na brojnim transparentima pisalo je "Civilizacijska sramota", "Tito je naredio i nadgledao zločine", "Žrtvama dugujemo spomen, sećanje, izvinjenje i istinu", "Komunistički zločini nisu antifašizam" i "Opravdati zločin je zločin".

Premijer hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je danas, povodom odluke Hasanbegovića da bude drugi po redu kandidat na listi Esihove, da se čuo sa Hasanbegovićem i da će sa njim i Esihovom razgovarati i naredne nedelje.

Na pitanje da li su vezane ruke budući da bi izbacivanje Hasanbegovića iz HDZ-a dovelo u pitanje većinu u Saboru, Plenković tvrdi da eventualni izlazak Hasanbegovića iz stranke neće ugroziti većinu.

Hasanbegović je izjavio ranije danas da ne očekuje da će biti izbačen iz stranke zbog kandidovanja na listi Esihove.

Premijer Plenković prošle jeseni je smenio sa funkcije ministra kulture Hasanbegovića, koji je u javnosti u više navrata iznosio antisrpske stavove i u par prilika se slikao sa proustaškim pevačem Markom Perkovićem Tompsonom i osobama koje su nosile obeležja režima Ante Pavelića.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track