Најновије

ДАЧИЋ НАЈАВИО ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ: Свим средствима борићемо се против...

Србија је погрешила што је процесе против оних који су директни кривци за бомбардовање наше земље водила пред домаћим судовима, и зато треба да проучимо све правне могућности да се против Вилијема Вокера предузму све мере, изјавио је данас први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Дачић је, у интервјуу за Тањуг, подсетио да су нове власти после 5. октобра 2000. поништиле све раније донете пресуде у вези са онима који су одговорни за бомбардовање, а да се, од тада, на том плану ништа није дешавало.
- Овде постоји велика одговорност зато што су лажи око Рачка били директан повод за бомбардовање Србије, које је било нелегално. То је била агресија, јер Савет безбедности УН није донео никакву одлуку о томе - рекао је Дачић.
Како је истакао, зато треба проучити све правне могућности да се предузму мере против америчког дипломате Вилијема Вокера.
- Треба видети да ли је то могуће пред међународним судовима или пред националним судовима неких земаља, како би се избегла могућност да се каже да је реч о српском правосуђу - објаснио је Дачић.
Констатујући да је проблем што се српско руководство годинама после 2000. није бавило, како је рекао, доказивањем чињенице да Србија није крива, већ се трудило да потврди све оптужбе које су ишле на руку онима који су били непријатељи наше земље, Дачић је подвукао да ако је Велика Британија могла да сама утврђује да ли је било довољна разлога и повода за напад на Ирак, то може и Србија.
- Не знам зашто Србија не би могла о томе (разлозима за бомбардовање 1999) да говори пред међународном јавношћу. Вероватно зато што се то некоме не свиђа, али ми нисмо овде да служимо интересима туђих земаља, већ нашем народу и држави. Радићемо свим снагама на томе, јер је то битно за будућност наше деце и Србије - рекао је Дачић.

Нико неће понижавати Србију

На изјаве политичара из земаља региона који тврде да је Србија кривац за тензије међу односима држава Западног Балкана, Дачић је рекао да се ово руководство Србије никада неће сагласити са таквим изјавама.
- Учинићемо све да се сачува мир и стабилност на Балкану, али нико неће понижавати Србију. Србија је довољно јака да мирно реагује зато што зна колико је јака - рекао је Дачић.
Он је поручио да ће Србија и даље бити "произвођач" стабилности на Балкану, али и да је спремна чврсто да реагује уколико неко жели да је понижава и угрози њен територијални интегритет и суверенитет.
- Зато позивам све да схвате да ми не треба да се такмичимо да победимо једни друге, него да видимо да ли можемо да имамо заједничке интересе који могу да нас воде ка будућности, а то је ка неком евентуалном чланству свих у Европској унији - рекао је Дачић.
Да би то учинила, Србија мора да буде јака и да има довољан број пријатеља и савезника да може да заштити своје националне и државне интересе, рекао је министар, и додао да је то концепција Владе Србије и изабраног председника и актуелног премијера Александра Вучића.
- Треба да будемо паметни, да се трудимо да имамо што више савезника, а да не изгубимо ниједног пријатеља. Србија без њих не може да буде јака. Неко ће рећи да то није могуће, али хајде да видимо да ли је могуће, да ли можемо нешто да урадимо у том смислу. Ако је могао Тито, зашто не бисмо могли и ми - упитао је Дачић.
Према његовим речима, Влада Србије ће радити на томе да се наш глас чује, да се траже заједничи интереси са Србијом, као највећом државом и највећим народом на Балкану, али, како је објаснио, уважавајући и интересе свих осталих.
- Дијалог пре свега, јер је боље водити дијалог, ако треба и десет година, него један дан ратовати. У том смислу ћемо се потрудити да задржимо ту политику и после формирања нове владе - рекао је Дачић.

О Косову

Када је реч о Косову и Метохији, Дачић је подвукао да Србија жели мирно решење за све проблеме на том делу њене територије, али оно решење које ће уважавати интересе српског, албанског и свих других народа који тамо живе.
На питање када се очекује наставак дијалога са Приштином, Дачић је рекао да је Београд тражио да се разговори несметано одвијају, али да је албанска страна то одбијала.
- Тамо је сада пала влада, расписани су избори, па је питање када ће дијалог бити настављен. Када је реч о нама, премијер Вучић је јасно рекао представницима ЕУ да ми желимо да се дијалог настави што пре, да се ради на испуњавању свега што смо договорили, а пре свега на формирању ЗСО. Када ће то да се догоди и да ли ће да се догоди, у овом тренутку најмање заивиси од Србије - рекао је Дачић.
Поновивши да је за Србију прихватљиво све што не прејудицира питање статуса Косова, Дачић је најавио да ће наредних дана бити објављено како је уопште дошло да се дијалог "пребаци" у Брисел и из њега искључе остале светске силе.
- Влада је донела једну одлуку и Вук Јеремић је кренуо у Њујорк с једним тексотм. Након тога је Борис Тадић договорио с Кетрин Ештон и представницима ЕУ другачији текст о пребацивању дијалога у Брисел, а да Јеремић као министар није то ни знао. Тадић ће сигурно рећи да је влада одлучивала о томе, али влада Мирка Цветковића такву одлуку, без њега сигурно никада не би донела. Нисам сигуран, проверћицу, чак мислим да је та одлука донета на телефонској седници - рекао је Дачић.

Дијалог у Бриселу

Поводом медијских спекулација да ће у наставку дијалога између Београда и Приштине учествовати и некадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт и бивши специјални изасланик УН за статус Косова и Метохије Марти Ахтисари, као саветници албанске стране, Дачић је рекао да су то глупости и да не зна у каквом би дијалогу они могли да учествују.
- Код Федерике Могерини да дођу Ахтисари и Олбрајт? То је бесмислица и будалаштина, а не видим да би нешто то много и помогло. Ахтисаријев план није прихватио СБ УН, а пред Косовом је јасна порука да не може да сматра да ће икада постати члан међународних организација где је потребна сагласност Србије, јер се без договора са Србијом отцепила - рекао је Дачић.
Он је додао и да сумња да би Ахтисари уопште био саветник албанске стране, јер се недавно повукао и са функције председника своје мирновне организације Иницијативе за управљање кризама (ЦМИ).

Када је реч о Олбрајт, Дачића то "не би чудило"

- Мадлен Олбрајт, Холбрук и Вокер, они нису саветници, они су били шефови, и та веза никада није престајала. Независно Косово и Велика Албанија, то је била њихова прича и њихов пројекат - закључио је Дачић. Погледајте ОВДЕ шта је Дачић рекао о природи тајног плана који се кује против Србије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Ивица Дачић Албанцима одржао лекцију у Скупштини:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА