Svet

1

Sajber napadom pogođene brojne organizacije u 99 zemalja

Autor:

Izvor: Beta

Sajber napadom pogođene brojne organizacije u 99 zemalja

Izvor: Foto: Beta/AP

Napad kojim je traženo plaćanje stotina dolara otkupa za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima izvršen je na oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogođene evropske zemlje, uključujući i Rusiju, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Jedna od pogođenih organizacija je i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), čiji su kompjuteri širom zemlje obarani "jedan po jedan".

Preko ubačenog virusa "Vonakraj" (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, otkazane su operacije.

Među pogođenim organizacijama je i Nemačka železnica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da noćašnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da monitori sa obaveštenjima o dolascima i odlascima vozova na njenim stanicama nisu radili, javio je Asošiejted pres.

Prema nekim izveštajima, Rusija je najviše pogođena sajber napadom, a na meti su bile njene banke, ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja, kao i ruska železnica i drugi najveći mobilni operater u toj zemlji.

Francuski proizvođač automobila Reno (Renault) morao je zbog napada da obustavi proces proizvodnje u nekim fabrikama u Francuskoj i Sloveniji.

Pogođen je i veliki broj firmi u Španiji, kao i američka kompanija za isporuke Fedeks (FedEx) i portugalski Telekom.

Još se ne zna ko je odgovoran za napad, ali se veruje da je softver koji je korišćen za napad razvila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) kako bi iskoristila slabosti u sistemima "Vindouz" (Windows) kompanije Majkrosoft, javio je Bi-Bi-Si.

Europol je upozorio da je "kompleksna međunarodna istraga" potrebna "da bi se identifikovali krivci".

Igrom slučaja, ministri finansija sedam najbogatijih zemalja sveta sastali su se juče u Bariju da, između ostalog, razgovaraju i o pretnji sajber napada na globalni finansijski sistem, naveo je Bi-Bi-Si.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

zuzu

Ja sam davno već mišljenja da bolnicama treba maknuti kompjutere ispred doktora: Od kad su im dati mene moj izabrani lijekar nije već tri godine pogledao kad uđem osim što samo bulji u ekran,a kad nestane struja možeš slobodno umrijeti.