Tvrđava kao ukras Užica

N. JANKOVIĆ

23. 05. 2017. u 08:52

Emir Kusturica i Branislav Mitrović o obnovi starog grada na Đetinji. Posle sanacije postaće deo jedinstvene turističke ponude

Тврђава као украс Ужица

Foto N. Karadarević

REDITELj Emir Kusturica i akademik Branislav Mitrović, u društvu gradonačelnika Tihomira Petkovića, obišli su u ponedeljak užički Stari grad, gde su razgovarali o revitalizaciji srednjovekovne tvrđave, čiji je početak najavljen za predstojeće leto. Kusturica je istakao da će ovaj posao otvoriti grad u svakom pogledu i da je to neophodan potez, kako bi Užice popravilo svoj karakter.

- Moj zadatak je bio da dovedem profesora Mitrovića i da pomognem koliko god mogu svojim uticajem, ako ga još imam u Republici Srbiji, da dođe do toga da se tvrđava rekonstruiše i da se sećamo naših vladara i da idemo čak do Altomanovića - rekao je Kusturica. - Potrebno je napraviti kompletan arhitektonski i građevinski zahvat, tvrđava treba da postane jedan istorijski predmet interesovanja, a da se propratnim pojavama utopi u jedinstvenu turističku i kulturološku ideju.

Akademik Branislav Mitrović je naglasio da je pozitivno iznenađen sa nekoliko neverovatno lepih lokacija, koje, po njemu, imaju izuzetan potencijal.

- Zaštitni znak jednog grada zaslužuje novi dah, novi korak i novi input za razvoj samog Užica - rekao je Mitrović. - Čast mi je što ću biti u prilici da dam svoj doprinos prilikom ovog važnog posla.

Prva faza konzervacije tvrđave počeće ovog leta pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Naša ideja je da Stari grad bude najznačajniji turistički proizvod Užica - rekao je gradonačelnik Tihomir Petković. - Ne sumnjam u uspeh, jer pored Kusturice i akademika Mitrovića, projekat podržava i Nikola Selaković, koji punim kapacitetom pomaže realizaciju ove ideje.

ŠEST MILIONA DINARA ZA PRVU FAZU

MINISTARSTVO kulture je obezbedilo šest miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave. Tokom leta biće konzervirane postojeće zidine, biće postavljena zaštitna ograda, a na najvišem nivou starog zdanja biće obnovljena takozvana Donžon kula i postavljen vidikovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije