Najnovije vesti
Kultura Vesti
Izložba o Milutinu Bojiću u Biblioteci Matice srpske

Izložba o Milutinu Bojiću u Biblioteci Matice srpske

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Milutina Bojića (1892–1917), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

milutin bojic Foto: Promo
milutin bojic
Milutin Bojić
Foto: Promo
Milutin Bojić

Postavka, koju čini izbor dela Milutina Bojića i literature o njemu, može se pogledati do 15. juna u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Đačić i Marina Šmudla. Elektronski katalog izložbe dostupan je na ovom sajtu.

Milutin Bojić, pesnik, dramski pisac, književni i pozorišni kritičar rođen je 1892. godine u Beogradu gde se i školovao. Bio je učesnik balkanskih ratova 1912. i 1913. godine kao i Prvog svetskog rata. Bio je deo izbegličke kolone koja se povlačila preko Albanije. Preminuo je od tuberkuloze, u Solunu 8. novembra 1917. godine. Sahranjen je na vojnom groblju Zejtinlik. Krajem leta 1922. godine pesnikovi posmrtni ostaci preneseni su u Beograd.

U višim razredima gimnazije počinje da piše i objavljuje svoje prve pesme. Objavio je zbirke pesama "Pesme" (1914), zatim spev "Kain" i zbirku pesama "Pesme bola i ponosa". Iz ove zbirke je i pesma "Plava grobnica" posvećena stradanju srpskih ratnika. Napisao je i dve drame: "Kraljeva jesen" i "Uroševa ženidba"  kao i veliki broj književnih i pozorišnih prikaza. Jovan Skerlić ga je podržao pohvalnom kritikom 1914. godine.