Boronja - kralj Peštera

M. NIĆIFOROVIĆ

23. 05. 2017. u 09:50

Borbe bikova izlaze iz senke čuvenih "košija" - trka konja

Бороња - краљ Пештера

Foto M. Bulić

NOVI PAZAR - Iako se održavaju decenijama, borbe bikova na Pešteru su nekako uvek bile u senci čuvenih "košija", trka konja, pa nikada nisu mogle da dostignu popularnost "korida" na Grmeču i u drugim mestima BiH.

A, da se lepa tradicija ne ugasi, posebno se brinu šumar i farmer Ramiz Suljić iz Dolova kod Tutina, Mujko Ugljanin iz okoline Sjenice i porodica Ibrahimović iz sela Rvatska na padinama Rogozne, u opštini Leposavić. Tako se i minulog vikenda u Dolovu kod Tutina, u zaseoku Police, pred više hiljada Pešteraca nadmetalo pet bikova. Tri su bila sa farme Ramiza Suljića, jedan vlasništvo Mujka Ugljanina, a jedan porodice Ibrahimović i Rvatske.

- Borbe su trajale i po 45 minuta, u finalu su se borili Boronja i Zeljonja, oba sa moje farme, pa je ovaj prvi na kraju postao i šampion Peštera do iduće godine - kaže Suljić koji ukupno ima sedam bikova, 130 ovaca i desetak krava, najavljujući da će ovdašnja "korida" postati i turistička manifestacija, sa koje će pobednik moći da učestvuje i na nekom od nadmetanja u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije