Sedam kreativnih programa

Sedam kreativnih programa


Organizatori ovogodišnjeg programa potrudili su se da Kragujevčanima ponude različite sadržaje od klasičnih do avangardnih

Četrnaesta po redu „Noć muzeja“ održava se u subotu, 20. maja, u 30 država, 120 gradova i 3.000 muzeja u Evropi u okviru kojih je i 44 gradova u Srbiji, a jedan od njih je i Kragujevac. Kao i svake godine posetioci će biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć. U samoj Srbiji plairano je blizu 250 dešavanja u 152 kulturne ustanove. 
Na zvaničnoj stranici Noći muzeja za Kragujevac je najavljeno šest programa mada je već sada izvesno da će biti i nekoliko više. 
U Muzeju „21. Oktobar“ najavljuju otvaranje izložbe ’’Nadežda i savremenici’’ iz zbirke Umetničke galerije ’’Nadežda Petrović’’ iz Čačka. Ova galerija predstaviće se sa 15 dela, uglavnom pejsaža, same Nadežde i njenih savremenika: Bete Vukanović, Dragomira Glišića, Save Šumanovića, Miloša Golubovića, Živorada Nastasijevića, Vase Pomorišca, Ane Marinković, Miodraga Petrovića, Bogića Risimovića – Risima i Milice Čađević. Autor postavke je Dragana Božović, viši kustos Galerije ’’Nadežda Petrović’’, koja će je i otvoriti 20.maja  u 19 sati.
Posetiocima Muzeja „21. oktobar“ biće dostupna i stalna, multimedijalna postavka o Oktobarskoj tragediji, a u okviru nje i ciklus slika ’’Kragujevac 1941’’ Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen – parku, a za posetioce će biti organizovan večernji obilazak autobusom Memorijalnog parka pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’, uz stručno vođenje kustosa od 18 do 20. 30 sati.
Narodni muzej otvoriće vrata Kuće prote Miloja Barjaktarevića sa izložbom otvorenom dan ranije „Deca, seoska nošnja i tekstil“ iz Zbirke Odeljenja za etnologiju.  Naravno u Narodnom muzeju će moći da se pogledaju i ostale izložbe koje su u toku „Jugoslovensko slikarstvo druge polovine 20. veka“ iz fonda Umetničke galerije „Nadežde Petrović“ iz Čačka, izložba „Ordeni i heraldika“ u Konaku kneza Mihajla, kao i Kocka ljudskih prava u dvorištu.
„Tragovima Nikole Tesle i Milutina Milankovića“, naziv je programa koji Kragujevčanima za Noć muzeja nudi Prirodno-matematički fakultet u saradnji sa Narodnim muzejem, uz mogućnost da istovremeno posete Opservatoriju, postavke zbirki kristala i skeleta i Akvarijum.
-U Noći muzeja ćemo „putujući kroz vreme“ prikazati najznačajnija naučna postignuća iz prirodnih nauka, eksponate najvećih naučnika (Teslin transformator, Fukoovo klatno) i njihov životopis kroz panoe i fotografije (Milutin Milanković) uz raznovrsne zbirke koje Fakultet poseduje. Iz gore navedenih razloga, sama zgrada PMF-a je kao spomenik kulture, na neki način „eksponat“, kažu u ovoj viskoškolskoj instituciji.
Galerija „Art“ predstavlja se izložbom slika sa likovnih kolonija u Buljarici (Crna Gora) iz prethodne, 2016. godine.
Desetak dana druženja sa priznatim srpskim i crnogorskim umetnicima je nezaboravno iskustvo i dela koja autori ostave galeriji „Art“ su dokaz našeg prijateljskog odnosa.Autori izložbe su Aleksandar Cvetković , Bojan Otašević , Vasilije Dolovačk, Naod Zorić , Miomir Mišo Vemić , Zoran Krulj , Momčilo Macanović i Maja Đokić.
Prva kragujevačka gimnazija i Fakultet medicinskih nauka nude dva programa sličnih naziva. Gimnazijski se zove (R)evolucija, a na fakultetu „Revolucija i apatija“.
-Slike velikana koji su prošli kroz gimnaziju okačićemo ispred samog ulaza u školu, kažu u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. -  Za naše najmlađe pripremili smo radionicu „Deca umetnici“ kako bi upotpunili njihovo vreme. Tradicionalno, talentovani učenici će prostor ispred škole ukrasiti  stilizovanim grafitima. U holu škole će biti izložba slika nekog od brojnih kragujevačkih umetnika.Unutrašnjost škole ćemo upotpuniti tako što ćemo preurediti učionice da izgledaju i prikazuju jedan period u istoriji čovečanstva.Za naše posetioce spremićemo niz zanimljivih prikaza iz svakog perioda, u vidu evolucije muzike, mode, filma, književnosti, likovne umetnosti itd.U jednoj od učionica biće prikazana najveća otkrića koja su doprinela razvitku današnjice.Na samom kraju programa, najtalentovaniji iz oblasti muzike pokušaće da nam dočaraju kako je to muzika rasla i razvijala se od kamenog doba pa sve do dana današnjeg.
„Revolucija i apatija“ naziv je likovne izložbe slika Dragana Barlova. Ova izložba će moći da se pogleda sve do 20. juna.
I Kulturni centar UMMUS ima svoj program za Noć muzeja.
Tamo će u 18 sati biti predstavljeni radovi objedinjeni nazivom „Šabloni kao sudbine“ Sanje Solunackoji obuhvataju vizuelno istraživanje u različitim medijima. 
Naziv ovog umetničkog projekta je (romantičarski rečeno) inspirisan knjigom Eriha Froma „Bekstvo od slobode“. Sanja Solunac u svojim radovima propituje stereotipe, ponašanje društava u već datom šablonu i (ne)mogućnost odstupanja od istih gde se približava idejama beznačajnosti i nemoći pojedinca o kojima i From govori u svojoj knjizi.
Nakon otvaranja izložbe, u kafe-klubu kulturnog centra UMMUS, održaće se i dodatni program, odnosno, koncert lokalnih izvođača u žanru džez muzike.
Nevladina organizacija „MillenniuM“ nije predstavljena u zvaničnom programu Noći muzeja, ali takođe priprema svoj program za ovu Noć. U Galeriji Doma omladine u 19 sati biće  predstavljena  „Izložba nepodobnih medija Kragujevca“ (zabranjeni studentski strip, knjiga novinskih tekstova koju niko nije smeo da štampa, prvi jugoslovenski fanzin koji je predstavljao „izvrnutu sliku“ – preteča „NJuzneta“, prvi moderni lokalni list koji je vlast sudski tužila, kako su građani nekada branili svoje medije, kako je pro-evropski zakon o privatizaciji lokalnih medija uredio medijsku scenu...) Od 20 sati je „Živa biblioteka ljudskih prava“ (temat: „Sloboda izražavanja i mišljenja – jedan od glavnih principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“.) Učestvuju kao “žive knjige”: Miroslav Miletić (“Smrklost”), Gordana Jocic (eks- “Nezavisna Svetlost”), Marija Obrenović (“Lokalpress”/Pressek) i Vladimir BurkovićFrizbi (urednik zabranjenog studentskog časopisa Kragujevačkog univerziteta). "Bibliotekar": Vlada Paunović. Od 22 sata na programu će biti „muzika dobrog raspoloženja“ plusset angažovanih pesama eks-Ju roka.
Priredila Gordana Jocić

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FESTIVAL „ZLATNA ISKRA“
Najbolji „Palko“
Predstava Bjalističkog pozorišta lutaka višestruko nagrađena

Završen je još jedan festival lutkarskih pozorišta u Kragujevcu „Zlatna iskra“ koji je ove godine ugostio pozorišta iz Hrvatske, Republike Srpske, Slovenije, Mađarske Poljske, Španije i Kine.
Gran pri Festivala za najbolju predstavu u celini ove godine je dobila predstava „Palko“ Bjalističkog pozorišta lutaka, a nagađena je i autorka dramskog teksta Katalina Šegedi, kao i čitav ansambl priznanjem za glumačko ostvarenje. 
Stručni žiri u sastavu Fatma Kečeli, dramaturginja iz Turske, predsednica žirija; Natalija Gočeva, scenografkinja i kostimografkinja iz Bugarske, članica žirija i Dragoslav Todorović, reditelj iz Srbije, član žirija, nagradu  za najbolju režiju dodelio je Silvani Omerzuu, za predstavu „Ti loviš“ Lutkovnog gledališča iz LJubljane i Umetničkog društva Konj. Priznanje za dizajn lutaka dobila je Stefanka Kjuvlijeva za predstavu „Mačak u čizmama“ – Dječjeg pozorišta Republike Srbije iz Banja Luke, čija je glumica Božana Bjelić dobila i nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Žozefine a dodeljena im je i specijalna nagrada za glumu koja je uručena Aleksandri Spasojević.
Čak pet nagrada osvojila je predstava “Nije me strah” osječke autorke Dubravke Pađen Farkaš u režiji LJudmile Fedorove, a u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Kristini Fančović dodelio je posebnu nagradu za ulogu Mačka, nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Tina osvojili su Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić i Areta Ćurković, dok je nagradu za najbolju scenografiju zaslužio poznati osječki ilustrator Dražen Jerabek.
Nagrada za originalnu muziku dodeljena je Maji Pjetraževskoj Koper za predstavu „Čarapice i papilotne, ili o tome šta se dogodilo u porodici lisica“ – Pozorište „Maska“ iz Žešova, a nagrada za glumačko ostvarenje uručena je još jednom ansamblu ovog puta ansamblu predstave „Avanture izumitelja Kurame“ – Mini Teatar, LJubljana.
Podsećamo da je ovogodišnji 19. Festival „Zlatna iskra“ održan od 9. do 12. maja i da su na njemu učestovali: Dečje pozorište Subotica, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Shanghai Puppet Theater Kina, Lutkovno gledališče LJubljana, David Zauzola Puppers Madrid, Budapest Puppet Theater, State Puppet Theater – Burgas, Gradsko pozorište Podgorica, Dječje Banja Luka i Small Puppet Theater Moskva. Organizator Festivala je Pozorište za decu Kragujevac, a pokrovitelji su  Grad Kragujevac i Ministarstvo kulture Republike Srbije.