Maturant vida rane kremama

S. BABOVIĆ

23. 05. 2017. u 13:15

U Kruševcu mlađani Miloš, učenik završne godine hemijsko-tehnološke škole, uveliko zarađuje. U kućnoj laboratoriji ručno pravi prirodne preparate za negu i zdravlje

Матурант вида ране кремама

Miloš najviše vremena provodi u kabinetu za hemiju

DA smo zemlja supertalentovanih matematičara, fizičara i sportista već smo se navikli, ali da imamo i neverovatne naučnike-kozmetičare, "novina" je za koju se pobrinuo Miloš Aleksandrić (18), maturant Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu. Miloš je pokrenuo serijsku proizvodnju domaće, ručno izrađene prirodne kozmetike, a njegova mala Hemijsko-sapunska laboratoriji "Melisa" jedva stiže da podmiri sve narudžbine!

A ovaj autentični mladi naučnik i preduzetnik uspeo je da od 11. jula 2015. godine proširi paletu proizvoda, pa tako danas izrađuje sapune, kreme, losione, parfeme, čajeve, mirisne jastučiće i sveće u okviru programa aroma terapije. Da spoji ljubav prema nauci i prirodi odlučio je vrlo rano, kada je i sam imao problema sa zdravljem. Onda je, objašnjava nam "odraslo", morao da odvažno kroči u svet preduzetništva.

- Hemiju sam zavoleo pre nego što sam se s njom formalno upoznao, dakle, pre 7. razreda, kada sam prvi put video periodni sistem elemenata, a presudna osoba koja je uticala na to da svoju radoznalost pretočim u ozbiljan naučni rad bila je nastavnica hemije, danas u penziji, Zorica Novaković - priča za "Novosti" maturant Miloš Aleksandrić, naučnik i osnivač Hemijsko-sapunske laboratorije "Melisa". - Od prvih eksperimenata u flašicama od rakijice, do ozbiljnih ogleda u profesionalnoj aparaturi prošlo je nekoliko godina. Pre nego što sam otpočeo serijsku proizvodnju, kozmetiku sam probao na sebi, jer sam imao problema sa kožom lica.

Kada su posle nekoliko meseci lekari konstatovali da njihova terapija za dermatološke probleme daje rezultata, Miloš im je priznao da se u stvari izlečio svojom kozmetikom.

Mini-laboratorija u Miloševom stanu počela je da raste, a kako je bio maloletan, komšinici koja vodi uspešno Udruženje "Domina" ponudio je "ortakluk", pa je ova rukotvornica postala generalni zastupnik proizvoda "Melise". Tako se unikatni melemi za lice, telo i dušu mogu, osim putem društvenih mreža, ili telefonom, dobiti i u izložbenom prostoru udruženja u Brijanovoj ulici. Preparati se redovno viđaju i na sajmovima kozmetike, izložbama, manifestacijama.

- Kako sam koju nagradu osvajao, tako sam taj novac, ili novac od džeparca odvajao i ulagao u nabavku sirovina, eteričnih ulja, minerala, pigmenata za boje, ambalažu i zasade, jer svoje biljke uglavnom sam sadim u obližnjem mestu Gornji Stupanj - otkriva nam ovaj neverovatni učenik.


NAUČNIK ZA PRIMER

MILOŠ Aleksandrić završava smer tehničara za industrijsku farmaceutsku tehnologiju sa prosekom 5 i titulom đaka generacije. Bio je prvi na republičkom takmičenju iz opšte neorganske hemije, dobitnik je vidovdanskog priznanja, nagrade Dositejevog fonda, a stiže da bude i mladi ambasador nauke i preduzetništva i da igra u KUD "Henkel -Merima". Autor je hit Naučnofantastičnog šoua "Zaljubi se u hemiju", kao i predstave "Melisa - lekovito carstvo", koje su izvođeni na više scena. Dramski programi mu služe da učenicima približi hemiju.


POMOĆNICI

U LABORATORIJI i na promotivnim nastupima, Milošu pomažu drugarice iz odeljenja: Valentina Jovanović, Jelena Egerić, Jovana Spasojević, Teodora Milošević, Valentina Ratković, Đurđana Radivojević. Pomaže i mlađa sestra Marija. Svima im je od starih košulja izvezao uniforme u znaku "Melise". Iako su na početku bili pomalo sumnjičavi zbog sinovljevih eksperimenata, podrška je vremenom stigla i od roditelja Slađane i Radiše, koji su danas vrlo ponosni na mladog naučnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vidovdan

23.05.2017. 20:31

Bravo mladi čoveče! Bravo Miloše! Uvek govorim i pisem da je Srbija rasadnik omova. Zato, mnogima i smetamo. Ali, samo napred. Mladi, krenite putem Miloša.