NI: Sporni tender potpisao ministar Lončar

Regionalne vesti - Utorak 23.05.2017 - 11:54

Već nekoliko dana najviši državni zvaničnici prete procesuiranjem i hapšenjem neimenovanih krivaca za kašnjenje radova na izgradnji Kliničkog centra u Nišu. Istovremeno, ispostavilo se da prepreka otvaranju niškog kliničkog centra nije samo kašnjenje sa radovima na zgradi već i nabavka kompletne medicinske opreme, za koju je bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja a koja je sa 12,2 miliona evra finansirana iz budžeta.

Operaciona sala u novom KC Niš FOTO: kcnis.rs Operaciona sala u novom KC Niš FOTO: kcnis.rs

Prema pisanju portala Južne vesti, zbog nezakonitog ograničenja konkurentnosti, Komisija za zaštitu prava ponuđača poništila je tender za nabavku opreme za Klinički centar Niš iako je ta nabavka ugovorena a deo opreme već isporučen.

Reagujući na to, Ministarstvo zdravlja je izdalo sopštenje u kom navodi da su u pitanju lažne informacije i da je ugovor sa dobavljačem medicinske opreme potpisan u skladu sa svim važećim zakonima i propisima.

„Pre nekoliko dana stigla je žalba kompanije koja nije bila ponuđač u navedenoj javnoj nabavci. Očekujemo da Komisija za zaštitu prava ponuđača, poštujući propisane rokove i u skladu sa svojim ovlašćenjima, donese odluku u vezi spomenute žalbe“ navodi se u saopštenju.

Ipak, prema istraživnju Insajdera, ovakve tvrdnje Ministarstva zdravlja nisu tačne.

Javna dokumentacija objavljena na sajtu Komisije za zaštitu prava ponuđača pokazuje da žalba na tender nije „stigla pre nekoliko dana“ već da je firma Medicom iz Šapca prigovor na uslove propisane tenderskom dokumentacijom podnela još 13. januara. Iz dokumentacije se vidi i da je, bez obzira na to što je pokrenut postupak za ispitivanje zakonitosti tendera, Ministarstvo zdravlja tada zahtevalo da se nabavka opreme realizuje.

Zahtev u kom se navodi da je i pored podnete žalbe potrebno sprovesti nabavku zbog „interesa Republike Srbije“ potpisao je ministar Zlatibor Lončar pre tri meseca.

U slučajevima kada se neko od ponuđača žali na postupak javne nabavke, uobičajeno je da se nabavka stopira do donošenja rešenja Komisije. Ukoliko Komisija usvoji žalbu, tender se poništava delimično ili u potpunosti.

Zakon ipak ostavlja mogućnost da organ uprave ili javno preduzeće podnese zahtev za nastavak sprovođenja tendera ukoliko proceni da bi stopiranje nabavke prouzrokovalo teškoće u radu naručioca.

Tu mogućnost iskoristilo je Ministarstvo zdravlja u slučaju nabavke opreme za klinički centar Niš.

Ministarstvo je pozivajući se na nacionalni interes i značaj kliničkog centra u Nišu, Komisiji uputilo zahtev da se postupak nabavke ne prekida.

Komsija za zaštitu prava ponuđača je taj zahtev usvojila, ali uz napomenu da naručilac odnosno Ministarstvo zdravlja preuzima sve, pa i materijalni rizik u slučaju da Komisija odlučujući po podnetoj žalbi na kraju odluči da u celini ili delimično poništi javnu nabavku.

Prema pisanju portala Južne vesti, upravo to se i dogodilo.

Celokupna oprema nabavljena od kineske kompanije

Južne vesti navode da je komisija poništila ovaj tender jer uslove tendera “nije mogla da ispuni nijedna firma iz Srbije”, kao i da će zbog toga, osim novčane naknade šabačkoj firmi Medicom koja se žalila, Ministarstvo zdravlja biti u obavezi da vrati kupljenju opremu i raspiše novu nabavku.

Za to vreme, Klinički centar u Nišu čije otvaranje i inače kasni, do daljnjeg neće imati uslove za prijem pacijenata.

Nabavka opreme za Klinički centar u Nišu od početka je pod lupom javnosti pre svega zbog činjenice da je u okviru jednog tendera, raspisana nabavka celokupne medicinske opreme, od bolničkih kreveta, pa do skenera i magnetne rezonance.

Na kritike da postoji malo firmi koje mogu da dostave sve stavke sa spiska tražene opreme, da se na ovaj način suzbija konkurencija, a samim tim i povećava cena, Ministarstvo zdravlja je početkom godine saopštilo da se odlučilo za objedinjenu nabavku opreme da bi se nabavka ubrzala i uštedeo novac.

Ministarstvo je tada navelo i da je nakon ispitivanja tržišta, ustanovljeno da postoji dosta potencijalnih ponuđača koji mogu izvršiti ugovorne obaveze tražene u ovoj nabavci.

Oprema je na kraju nabavljena od kineske kompanije China Sinopharm za 12,2 miliona evra. Među ponuđačima nije bilo nijedne domaće kompanije, a ponuda China Sinopharma je prihvaćena kao najjeftinija.

 U Komisiji za zaštitu prava ponuđača za Insajder su potvrdili da je rešenje po žalbi firme Medicom na tender Ministarstva zdravlja doneto, ali da ono nije javno dostupno, pošto je prvo neophodno da ga prime stranke u postupku.

Iako je to rešenje, podnosiocu žalbe i naručiocu poslato početkom maja, u Komisiji navode da do danas nisu dobili dokaz da su obe strane dobile rešenje.

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja Insajdera da li je primilo rešenje na žalbu kompanije Medicom podneto na tender za nabavku opreme za Klinički centar Niš.

Od Ministarstva nismo dobili ni odgovor na pitanje zbog čega je tražilo odobrenje da se nabavka sprovede uprkos pokrenutom postupku za ispitivanje zakonitosti tenderske dokumentacije.

Bez komentara su bili i u firmi Medicom iz Šapca.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: