Obeleženo 40 godina Muzeja afričke umetnosti 1Foto: Beoinfo

Muzej afričke umetnosti je jedinstvena ustanova kulture u Beogradu, Srbiji i u regionu, jer se bavi istorijom i kulturom afričkih naroda i predstavlja simbol velikog prijateljstva između naše i afričkih zemalja, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na akademiji u Starom dvoru, povodom obeležavanja 40 godina postojanja tog muzeja.

Žao mi je što 40 godina unazad nije mnogo investirano u Muzej afričke umetnosti. Prošle godine smo sredili dvorište i osvetljenje, ove godine ćemo uraditi i kupolu muzeja, na kojoj su radovi počeli još 1989. godine, a nadam se da ćemo sledeće godine rekonstruisati i ceo muzej, rekao je Mali.
Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, podsetila je da je taj muzej – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, plod neobičnog spoja ljubavi, misionarske posvećenosti i strpljenja, kao i da naš glavni grad ima privilegiju da bude domaćin dragocene zbirke „Pečar” od oko dve hiljade predmeta, jedinstvene u ovom delu sveta.

Naša dosadašnja aktivnost, eksponati koje čuvamo i izložba koja će večeras biti otvorena svedoče o našoj spremnosti da u narednim godinama i decenijama ova ustanova bude vidljivije utisnuta na kulturnu mapu Srbije, Evrope i sveta. istakla je Aleksić.

Tadžuri Šradi Tadžuri, ambasador Libije u Srbiji, rekao je da je Muzej afričke umetnosti jasan znak afričko-srpskih odnosa kojima se ponosi i dodao da će taj muzej nastaviti da igra značajnu ulogu predstavljajući kulturno nasleđe kojim je afrički kontinent bogat. Danas su dodeljene zahvalnice institucijama i pojedincima za dugogodišnju uspešnu saradnju, prenosi beoinfo.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari