STIGLI NA SEVER BANATA: U prihvatni centar Kikinda smešteno 240 migranata
Foto: Saša Urošev

Prebačeni iz Beograda

STIGLI NA SEVER BANATA: U prihvatni centar Kikinda smešteno 240 migranata

Srbija -

KIKINDA - Čamotnu svakodnevicu u nehigijenskim barakama i magacinima u okolini beogradske autobuske stanice, migranti su zamenili boravkom u Prihvatnom centru kod Kikinde.

U renoviranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog preduzeća “29. novembar”, koja je od grada udaljene desetak kilometara, sada je smešteno 240 migranata. Mada su se u objekat, koji je godinama bio prazan, prvi stanari uselili još početkom aprila, zvanično je Prihvatni centar otvoren krajem prošlog meseca.

U međuvremenu, migrant su stigli iz centra Beograda, Šida i Knjače:

- Udovoljili smo njihovoj želji da dođu baš na ovo mesto. Migranti iz Avganistana, Pakistana, Sirije i Iraka ovde imaju na raspolaganju tri obroka. Ovde im je definitivno bolje. Dugo zadržavanje protiv njihove volje u Srbiji stvar određene tenzije. Ima i onih koji razmišljaju o povratku u Makedoniju, a potom i u Grčku. U toj zemlji, članici EU, oni mogu da ostvare određene privilegije- rekao je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uverio se da migratni imaju sasvim solidne uslove za boravak:

- U toku su pregovori sa delegacijom EU oko zaključivanja novog sporazuma koji treba da omogući finansiranje troškova ovog, ali i svih drugih centara. Prošle nedelje smo bili u Sjenici, a naredne ćemo otići u Vranju. Ideja je da stvorimo zajedničku sliku, da radna grupa Vlade RS, MUP- a, Komeserijata za izbeglice i migracije i Ministartsva zdravlja napravi plan, kako da se troše donatorska sredstva za smeštaj i boravak migranata u Srbiji- naveo je Ivanišević.S.U.

Rođena i prva bebaPrihvatni centar odnedavno je dom prvoj bebi migrantu. Fatima Ibrahim (22) iz Avganistana porodila se 6. maja u kikindskom porodilištu. Na svet je donela sina Ali Akber Ahmera. Sa bebom, suprugom i još dvoje dece smeštena je ovde:- Nadam se da ćemo uspeti da stignemo u Nemačku. Nikad neću zaboraviti predusretljive lekare i medicinske sestre kikindske bolnice, ali i sve ove divne ljude. Za babice će i dalje biti posla, jer ovde ima još trudnica- priznala je Fatima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track