Prema građanima jednako

Z. GRUMIĆ

23. 05. 2017. u 16:15

Funkcioneri i činovnici u organima gradske uprave uskoro dobijaju kodeks ponašanja.Činovnici ne smeju da traže ili primaju poklone, novac ili bilo kakvu uslugu

Према грађанима једнако

Gradska kuća Novi Sad Foto Nikola Fifić

KAKO zaposleni u gradskim organima, postavljeni i izabrani funkcioneri treba da se ophode prema građanima, kako da budu odeveni na radnom mestu, na koji način da upotrebljavaju poverenu imovinu i sijaset drugih pravila precizirano je u kodeksu ponašanja, čije se usvajanje očekuje na predstojećoj sednici Skupštine grada 26. maja.

Predlog je nedavno usvojilo Gradsko veće, u skladu sa lane donetim Zakonom o zaposlenima u AP i jedinicama lokalne samouprave.

- Cilj kodeksa je da servis prema građanima Novog Sada bude poslovniji i efikasniji - ističe za “Novosti” dr Borivoje Dunđerski, v. d. načelnika Gradske uprave za opšte poslove, koji očekuje da će Skupština grada u petak usvojiti nova pravila ponašanja gradskih činovnika i funkcionera.

A u njima je, između ostalog, navedena i obaveza zaposlenih u gradskim organima da postupaju jednako prema građanima, bez obzira na njihovu rasnu, versku, polnu, nacionalnu ili političku pripadnost.

- Svakom građaninu mora da bude obezbeđena pravna zaštita i ostvarivanje prava. Ne sme da bude povlašćivanja ili uskraćivanja prava ili njihovih obaveza, zbog nekog ličnog svojstva - precizira Dunđerski, navodeći da o sprovođenju pravila vode računa starešine organa.

LIČNI IZGLED ZAPOSLENI u gradskim organima treba da budu prikladno odeveni, dajući prednost poslovnom stilu oblačenja, izbegavajući nepristojnu i provokativnu odeću.
- U toku radnog vremena ne smeju da koriste alkoholna pića i druge psihoaktivne supstance - precizirano je u kodeksu.

Kodeksom je predviđeno i sprečavanje sukoba interesa, što znači da činovnici “ne smeju da obavljaju bilo kakvu aktivnost, niti da prihvate bilo kakav posao ili funkciju, koja je nespojiva sa poslom, koji obavljaju”.

Propisano je i da ne smeju da traže ili primaju poklone, odnosno novac, stvar, ili nekakvu uslugu od građana. Od tog pravila, međutim, ima odstupanja, kada je reč o prigodnim i protokolarnim poklonima, kako je propisano zakonom.

U kodeksu je precizirano i da zaposleni, postavljena i izabrana lica treba pažljivo da koriste imovinu, koja im je poverena i da ne bi smelo da je upotrebljavaju radi ostvarivanja ličnih interesa. Dužni su i da starešinu organa u pisanoj formi obaveste o sumnji da je bilo korupcije u radu drugog zaposlenog, postavljenog ili izabranog lica.

Starešine organa su ovlašćene da zaposlenima ukažu na sve eventualne propuste i da preduzmu odgovarajuće mere prema svima, koji krše kodeks ponašanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije