ŽITELJI ZMAJEVA OGORČENI: Celo selo za doktorku koja je uprkos peticiji prestala da radi

Z. RAJIĆ

23. 05. 2017. u 17:28

Žitelji Zmajeva ogorčeni zato što su, uprkos peticiji, ostali bez dr Dubravke Grozdić. Pacijenti uporni u zahtevu da omiljena mlada lekarka dobije posao za stalno

ЖИТЕЉИ ЗМАЈЕВА ОГОРЧЕНИ: Цело село за докторку која је упркос петицији престала да ради

Dr Dubravka Grozdić, osvojila poverenje Foto Laslo Kiš

ŽITELjI Zmajeva, sela sa oko 4.000 stanovnika u opštini Vrbas, zatražili su peticijom da mlada lekarka Dubravka Grozdić ostane za stalno u njihovoj zdravstvenoj stanici. Oni su ogorčeni zbog toga što je omiljena doktorka, uprkos njihovom zahtevu, 18. maja prestala da radi, jer joj je tada istekao ugovor, po kojem je dve godine zamenjivala koleginicu koja je bila na porodiljskom odsustvu.

Doktorka je vraćena na biro za zapošljavanje, iako vrbaskom domu zdravlja “Veljko Vlahović”, koji objedinjava sve ambulante u opštini, nedostaju tri lekara opšte prakse. Ona, štaviše, nije napustila ordinaciju da bi je ustupila doktorki koju je zamenjivala, nego je na njeno mesto, u okviru internog rasporeda DZ “Veljko Vlahović”, došla lekarka iz Ravnog Sela.

Odlaskom doktorke Grozdić, u Zmajevu će nastaviti da radi jedan lekar opšte prakse, iako, s obzirom na veličinu sela i broj pacijenata, postoji potreba za dva lekara.

- Radi se samo u jednoj smeni, a dnevno bude više od 70 pacijenata, nekad i do stotinu. Selo je ostalo bez drugog lekara, jer je šefica Zdravstvene stanice dr Dušanka Kukić premeštena na zamenu u Vrbas. Zbog nedostatka lekara, radila sam i u Hitnoj pomoći u Vrbasu, po nekoliko smena mesečno, a sad, po zakonu, ne mogu više da me angažuju ni u jednoj službi - predočava dr Grozdić.

Mlada doktorka je iz Kule, ali kaže da joj putovanje u drugu opštinu, autobusom do Zmajeva, nije predstavljalo problem.

- Odlično sam se uklopila u Zmajevu i srodila sa ljudima. Srećna sam što sam zadobila njihovo poverenje. Volela bih da nastavim da lečim Zmajevčane - kaže ona.

AMBULANTA NEISKORIŠĆENA ZMAJEVČANI imaju lepo uređenu i dobro opremljenu ambulantu, pa im utoliko teže pada to što ne mogu da biraju svog lekara. U DZ “Veljko Vlahović” navode da je Zmajevo i pored toga u prednosti, jer je jedino od pet sela u opštini koje ima pedijatra.

Peticiju da doktorka ostane u Zmajevu, ističu pacijenti, potpisalo je celo selo.

- Doktorku smo svi zavoleli, jer je izuzetno ljubazna prema svakom pacijentu. Radim u marketu, gde sam u kontaktu sa ljudima, i svi su razočarani što doktorka više nije sa nama. Želeli bismo da ostane kod nas do penzije, što govori koliko nam znači - ističe Silvija Prelević.

Zamenica direktora DZ “Veljko Vlahović” Marina Bjelica naglašava da su i u ovoj ustanovi zadovoljni radom doktorke Grozdić, ali da za njeno zapošljavanje na neodređeno vreme, kao i na određeno, saglasnost mora dati Ministarstvo zdravlja.

- Ministarstvo je objavilo da će ove godine širom Srbije biti zaposleno više od 2.000 lekara i medicinskih sestara i tehničara. Našoj ustanova potrebno je tri lekara, a odgovor povodom toga čekali smo do 15. maja, ali nije stigao ni do 18, kad je doktorki Grozdić, nažalost, prestao da važi ugovor - rekla je Bjelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Strašno sam ljut

23.05.2017. 18:02

Devojko, vidiš i sama da od ove tobože države zvane Srbija nema ništa! Vlastodršci čak ne poštuju ni svoje glasdače kojih sigurno u Zmajevu niji bilo malo. Zato- pakuj se pa u inostranstvo gde će da vrednuju i tvoje znanje i tvoj rad uz platu koja će ti omogućiti da živiš kao čovek i pomogneš svojima. U ovoj zemlji prolaze samo lažni doktori nauka, plagijatori, oni sa kupljenim diplomama i politikanti koji žvaću uvek iste fraze!

Aca

23.05.2017. 18:15

Nista novo, mnogo nas je dobilo otkaz zbog tog zakona, koji uzgred postoji samo kod nas.

Vili

23.05.2017. 18:45

Veoma je bitno da osoba koja dodje na posao zasluzi svoju platu a ne samo da dodje po platu Ova djevojka je ocito zasluzila da radi na random mjestu kojem je radila I to se automatski odrazilo na reakciju njenih pacijenata Prema tome gospodo iz ministarsva zra. I vi trebate da zasluzite svoje plate I te shodno statistickim podacima ili reakciji pacijenata uposljavate ili premijestate sa posla one ljekare koje odgovaraju pacijentima a sve shodno njihovim rezultatima rada,a ne onog koga vi hocete

Patriota

23.05.2017. 19:11

Merilo da dobijes posao u danasnje vreme nije da li znas svoj posao,da li si posten,vredan,voljen i postovan od kolega i u ovom slucaju od pacijenata,nego da li si i u kojoj si stranci ..... Tako da verovatno ova mlada doktorka ili nije ili je u pogresnoj stranci,trece nema.....

E Moja Srbijo...

23.05.2017. 19:37

Nije ovo samo problem u Vrbasu i okolini, mnogim mestima fale lekari ali u ministarstvu ih baš briga za udaljena mesta bitno je da su dozvolili da se zapošljavaju u Beogradu a za Leskovac, Vranje,...i sl. baš ih briga pa će posle da se čude što se Srbija smanjuje, teraj sve u Beograd...

Steva

23.05.2017. 21:15

@E Moja Srbijo... - ,,E Moja Srbijo,, upravu ste, svuda fale lekari pa i u Beogradu. Neka čudna grupa vlada RFZO i u Domovima zdravlja. Navešću lični primer iz Doma zdravlja Savski venac u Beogradu: voljom rukovodstva ovog Doma zdravlja do mog izabranog lekara (kod koga se lečimo supruga i ja već skoro 30 godina) nisam mogao da dodjen 7-8 meseci jer je uvek negde na drugom mestu rasporedjen kao zamena. Izvinite čemu onda izabrani lekar? Još i zakazivanje preko kol centra, odrede ti lekara koga i ne poznaješ.

Joe

23.05.2017. 20:13

Da se na vreme uclanila u stranku sada bi imala posao.Moras ici u korak s' vremenom inace od posla nista ili pasos u ruke.U inostranstvu te cekaju rasirenih ruku.Da je nestrucna nebi dobila ovakvo poverenje.

zazik

24.05.2017. 15:19

Najnovija vest je prostrujala našim selom! Odobren je povratak naše omiljene doktorke! U ponedeljak će biti ponovo tamo gde treba - u zmajevačkoj ambulanti. Bravo, Zmajevčani!