Muzej afričke umetnosti izložbom obeležio 40 godina rada

Beta 23.05.2017

Muzej afričke umetnosti, svojevrsna zbirka umetničkih dela koje su više od dve decenije u Africi sakupljali Veda i Zdravko Pečar i potom ih poklonili Beogradu, obeležio je danas 40 godina postojanja otvaranjem izložbe "Nyimpa kor ndzidzi  -  Čovek ne može opstati sam".

Autorke izložbe su Ana Sladojević i Emilija Epštajn, a naziv je dobila po natpisu sa čamca "boka", koji je Zdravko Pečar dobio na poklon od šefa ribarskog sela Mankoadze u Gani 1975. godine.

Na svečanosti u Muzeju u Beogradu izložbu su otvorili diplomata i novinar Miloje Popović Kavaja i ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub.

Popović je kazao da je Muzej zapravo "afrička ambasada" i dom afričke kulture kakvog nema nigde u Evropi.

Po njegovim rečima, Muzej simbolizuje vreme u kojem je Pokret nesvrstanosti stvorio novi duh u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima među narodima, i novi odnos u vrednovanju umetničkih dometa stvaralaštva afričkih naroda.

Šebšub je rekao da je u tom muzeju izložena bogata zbirka afričke umetnosti i kulture, koja je u kolonijalno doba često bila obezvređivana, a da je po oslobađanju od kolonijalizma afrička kultura uspela da iskaže svoj duh ljubavi i slobode.

On je dodao da je Muzej afričke umetnosti prvi evropski antikolonijalni muzej.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Pavlović Aleksić kazala je da je naziv izložbe "Čovek ne može opstati sam", zapravo moto rada muzeja.

Na otvaranju izložbe u muzeju nastupio je kvartet Ljilje Sađil.

Izložba će biti otvorena do februara 2018. godine.

Muzej afričke umetnosti otvoren je 23. maja 1977. godine, kao 31. muzeološka institucija u Beogradu, ali prva u posvećena umetničkom stvaralaštvu naroda afričkog kontinenta.

(Beta, 05.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »