Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 23. 5. 2017.

| Društvo

Niški privrednik postao počasni konzul Austrije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Konzul Goran Jovanović
Počasni konzul Austrije u Nišu Goran Jovanović; foto: JV/J. Adamović

Jedan od osnivača i vlasnika austrijsko-srpske firme “Tagor” Goran Jovanović postao je počasni konzul Austrije u Nišu i ubuduće će, kaže, uticati na ekonomsku i trgovinsku saradnju dve zemlje, kao i na investicije i druge privredne teme. Konzulat Austrije se nalazi u prostorijama ove firme, u kompleksu bivše Elektronske industrije u Nišu.

Jovanovićev zadatak je da u narednom periodu bude “servis za sve građane Austrije u ovoj regiji”, pojašnjava generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Austrije dr Mihael Linhart. Iako je sedište konzulata u Nišu, on će pokrivati Nišavski, Zaječarski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug.

Svim Austrijancima kojima bude trebala pomoć i podrška u ovom regionu, kaže Linhart, makar oni bili samo turisti, moći će da se obrate ovom konzulatu za pomoć. Konzul sa Linhartom Konzul (u sredini) i Mihael Linhart (desno); foto: Vanja Keser

Inače, ovo je prvi počasni kozulat Austrije u Srbiji, otvoren baš u Nišu, a Linhart kaže da će dve zemlje ubuduće sarađivati u oblasti kulture, jer ona "povezuje, otvara vrata i doprinosi razumevanju", ali i u oblasti privrede.

Niš je veoma važna tačka, važno čvorište na toj sponi između severa i juga i mi znamo da imamo austrijska preduzeća koja su ovde aktivna, takođe znamo da će biti daljih ulaganja u budućnosti i želimo i da taj proces podržimo - dodaje Linhart.

Što se novih ulaganja austrijskih kompanija tiče, on je zasad samo podsetio na dolazak kompanije Cumtobel koja je najavila investicije i radna mesta za Nišlije. 

Linhart podseća da je Austrija bila prvi ulagač u Srbiji sa više od milijardu evra i ova regija im je važna zbog proširenja Evropske unije, a privredni razvoj je važan činilac tog procesa.


Austrijanci će davati zadatke konzulu

Pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije koji je zadužen za konzularne poslove Aca Jovanović kaže da će zadatke izabranom počasnom konzulu davati Austrijanci. Napomenuo je da će konzul imati važnu ulogu kada je u pitanju kulturna, privredna i druga vrsta saradnje između Austrije i Srbije. Pomoćnik ministra i konzul Pomoćnik ministra zadužen za konzularne poslove Aca Jovanović (levo) i počasni konzul (desno); foto: Vanja Keser

Počasni konzuli ne obavljau službene radnje, ne izdaju pasoše i druga dokumenta, ali mogu da pomognu u svim vanrednim situacijama. Npr. kada austrijski državljanin ima neki problem u ovom regionu koji pokriva počasni konzul on može da kontaktira institucije, lokalne zajednice i pruži pomoć državljanima čiji je počasni konzul - objašnjava Jovanović.

Kaže i da Srbija u svetu ima 70 počasnih konzula, dok je u našoj zemlji ovo 25. konzul neke države, a smatra da oni daju veliki doprinos unapređenju saradnje između zemalja.


Jovanović želi da promeni sliku grada

Izabrani počasni konzul Austrije Goran Jovanović kaže da njegova firma u Nišu postoji već 20 godina, a funkcioniše kao “ugovorni proizvođač” elektronskih sklopova za različite vrste industrija koje šalju po narudžbini.

Pre 2, 3 godine smo krenuli proces dokapitalizacije firme “Tagor” kao fabrike elektronskih sklopova sa austrijskim holdingom iz Dorvina, tako da sada što se tiče domaće investicije, napravili smo najveću proizvodnju elektronskih sklopova u Srbiji. Što se izvoza tiče, došli smo do nekih 70 % u ovoj godini i idemo iznad 7 miliona evra realizacije, a planovi su naravno daleko veći - pojašnjava Jovanović.

Veruje da će otvaranje ovog konzulata u Nišu uticati na povećanje obima proizvodnje njegove firme, ali i na nova zapošljavanja. Trudiće se, kaže, da posao ubuduće dobijaju obrazovaniji kadrovi, jer će se time promeniti slika grada.

Jovanović poručuje i da bi Srbija mogla da se ugleda na Austriju koja je vrlo specifična po tome što je dominantno orijentisana na mala i srednja i preduzeća.

Podsetio je da Austrija pomaže srpskom ministarstvu prosvete svojim modelom dualnog obrazovanja, i na to da u Elektrotehničkoj školi u Nišu postoji odeljenje koje funkcioniše po austrisjkom modelu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ponosni komsija

    21:46 // 23. 5. 2017.

    Cestitam Austrijancima na izboru. Ja iskreno ne znam boljeg i sposobnijeg coveka koji bi mogao da obavlja ovakvu funkciju. Sve cestitke Gorane

  • Posmatrac

    21:23 // 23. 5. 2017.

    "Konzulat Austrije se nalazi u prostorijama ove firme, u kompleksu bivše Elektronske industrije u Nišu." .....???!??!?!
    O tempora- o mores!!!
    Diplomatijo- evE me!

  • todor

    18:55 // 23. 5. 2017.

    A.E.I.O.U.
    Nadam se da će konzulat krasiti tapet iz robne kuće " Mladost" , ono kad Austrijanci ulaze u Niš .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: